Turul Italiei 2013

Sâmbătă va începe la Napoli primul mare tur al anului – Turul Italiei. Traseul din acest an propune 6 finaluri de etapă în căţărare dintre care unul pe Col du Galibier, un contratimp pe echipe de 17.4km în a 2-a etapă, 55km de contratimp individual pe plat şi încă aproape 20km în căţărare. Traseului spectaculos i se alătură în acest an şi foarte mulţi pretendenţi la victorie. Cel puţin 20 de rutieri vor porni cu gândul de a termina în top 10 sau chiar pe podium.

1. Ryder Hesjedal (Garmin)

Canadianul a surprins pe toată lumea cu victoria din ediţia precedentă, când i-a luat tricoul roz lui Joaquim Rodriguez tocmai în ultima etapă. Hesjedal va avea o competiţie mult mai dură anul acesta şi cu siguranţă nu va mai fi ignorat de către ceilalţi când va ataca. Rutierul de la Garmin a arătat o formă bună în Liege-Bastogne-Liege când l-a ajutat pe Daniel Martin să câştige şi cu toate acestea a reuşit să termine şi pe un onorabil loc 8.

2. Bradley Wiggins (Sky)

Câştigătorul Turului Franţei de anul trecut are ca principal obiectiv în acest an câştigarea Turului Italiei. Wiggins este văzut ca principal favorit nu doar din perspectiva de câştigător al Turului Franţei şi din cea a traseului care îl avantajează. Cei 92km de contratimp vor pune cu siguranţă ceva minute între britanic şi ceilalţi rivali. Mai rămâne de văzut cum se va descurca în munţi şi dacă va avea noroc să evite căzăturile sau alte incidente ce pot apărea. Wiggins va fi sprijinit de Sergio Henao, Rigoberto Uran (câştigătorul tricoului alb anul trecut), Dario Cataldo, Kanstantin Siutsou, Christian Knees şi Danny Pate.

3. Vincenzo Nibali (Astana)

La 28 de ani, liderul celor de la Astana are deja în palmares o victorie în Vuelta în 2010 şi 2 clasări pe podium în Turul Italiei. Anul trecut nu a fost prezent în Giro ci a ales Turul Franţei unde a terminat pe 3. Nibali revine în Giro cu un obiectiv foarte clar – victoria. Prima parte a sezonului a fost una foarte bună în care a obţinut victorii în clasamentele generale din Tirreno-Adriatico şi Turul Trentino. Astana îi va trimite pe Janez Brajkovic, Fredrik Kessiakoff, Paolo Tiralongo, Fabio Aru şi Valerio Agnoli pentru a-l ajuta pe Nibali în munţi.

4. Samuel Sanchez (Euskaltel)

Sanchez a participat o singură dată în Turul Italiei în 2005 şi spune că atunci s-a îndrăgostit de această cursă. După 8 ani, liderul de la Euskaltel revine cu gândul de a prinde podiumul şi de a a-şi ajuta echipa să strângă ceva puncte pentru clasamentul World Tour. Forma spaniolului este o necunoscută la acest moment, întreaga echipă Euskaltel aflându-se în criză de rezultate în această primă parte de sezon. Egoi Martinez, Gorka Verdugo, Ricardo Mestre şi Robert Vrecer îl vor sprijini pe Sanchez şi vor apărea cu siguranţă şi în evadări.

5. Ivan Basso (Cannondale)

Dublul câştigător de Giro şi locul 5 de anul trecut a ajuns la 35 de ani şi va conduce echipa Cannondale şi în Turul Italiei de anul acesta. Experienţa şi dorinţa de revanşă după un sezon trecut dezamăgitor sunt de partea italianului în încercarea sa de a mai ajunge încă o dată pe podium, echipa slabă şi vârsta s-ar putea să fie însă factori hotărâtori.

6. Robert Gesink (Blanco)

Fosta echipă Rabobank va aduce în Turul Italiei tot ce are mai bun pentru a obţine o poziţionare cât mai bună în clasamentul general cu Robert Gesink, ceea ce ar ajuta-o să găsească un sponsor. După un debut excelent la 22 de ani cu un loc 7 în Turul Spaniei, urmat de un loc 6 în acelaşi tur un an mai târziu şi un loc 5 în Turul Franţei 2010, accidentările i-au încetinit evoluţia talentatului căţărător olandez. Turul Italiei este un prilej foarte bun pentru Gesink de a reveni între cei mai buni, iar pentru aceasta va avea sprijinul lui Steven Kruijswijk, Juan Manuel Garate şi Wilco Kelderman care este favorit la tricoul pentru cel mai bun tânăr.

7. Cadel Evans (BMC)

Evans a hotărât să participe în Giro în ultima clipă, deşi declarase în nenumărate rânduri că Turul Franţei este principalul său obiectiv. Australianul se află la a 3-a participare în Turul Italiei după ce în 2002 a terminat pe 14, iar în 2010 pe 5. Rămâne de văzut dacă Evans foloseşte cursa doar ca pe un antrenament aşa cum a declarat sau dacă va conta în lupta pentru victorie. Cert este că un câştigător de Tur al Franţei nu poate fi niciodată trecut cu vederea.

Alte nume care ar putea emite pretenţii la un loc în top 10:

Michele Scarponi (Lampre) – învingător în 2011, locul 4 în 2010 şi 2012

Domenico Pozzovivo (AG2R) – locul 8 anul trecut, locul 9 în 2008

Rigoberto Uran (Sky) – locul 7 anul trecut şi cel mai bun tânăr

Sergio Henao (Sky) – locul 9 anul trecut

Jose Rujano (Vacansoleil) – locul 3 în 2005, locul 6 în 2011

Robert Kiserlovski (Radioshack) – locul 10 în 2010

Franco Pellizotti (Androni) – locul 2 în 2009, locul 4 în 2008

Wilco Kelderman (Blanco) – aflat la primul mare tur din carieră

Darwin Atapuma (Colombia) – aflat la primul mare tur din carieră

Benat Intxausti (Movistar) – locul 38 anul trecut, locul 10 în Turul Spaniei 2012

Rafal Majka (Saxo-Tinkoff)

Pieter Weening (Orica GreenEDGE)

Tiago Machado (Radioshack)

Mauro Santambrogio (Vini Fantini)

Carlos Betancur (AG2R)

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.