rigoberto-uran-etapa-10-turul-italiei-2013

După o zi de pauză, rutierii s-au îmbarcat pentru prima etapă de munte din ediţia din acest an a Turului Italiei. Etapa a 10-a a numarat 167 km între Cordenons şi Altopiano del Montasio, conţinând 2 căţărări, ambele de categoria 1. Prima ascensiune a zilei a fost Passo Cason di Lanza – 1555 m cu 50 km înainte de linia de sosire a etapei, finish plasat pe cea de-a doua căţărare: Altopiano del Montasio – 1512 m.

Echipa Sky a înregistrat un nou succes, prin rutierul columbian Rigoberto Uran, care a terminat primul etapa cu un timp de 4 ore, 37 de minute şi 42 de secunde.

Rigoberto Uran (Sky) a atacat şi a luat cursa pe cont propriu când mai erau 8 km până la final. Deşi Astana a condus urmărirea prin Agnoli, avansul lui Uran a crescut la 30 de secunde cu 5 km înainte de sosire şi la 50 de secunde după încă un kilometru. Loc în care s-a desfăşurat un sprint intermediar, câştigat evident de Uran care a primit 3 secunde de bonificaţie. Din plutonul urmăritor Nibali a trecut primul, luând şi el 2 secunde de bonificaţie, fiind urmat îndeaproape de Scarponi. Cu 3,5 km până la final au început seria atacurilor in pluton, mai intai Robert Kiserlovski (RadioShack), iar apoi Domenico Pozzovivo (Ag2R). În grupul favoriţilor, Nibali şi Evans au facut faţa atacurilor, dar Bradley Wiggins a pierdut din nou timp în raport cu aceştia. Avansul lui Uran cu 2,5 km de final s-a redus la 28 de secunde.

Cu 1400 m inainte de final, Carlos Betancur (Ag2R) a atacat plecând în urmărirea lui Uran, reuşind să ocupe poziţia secundă trecînd linia de sosire cu 20 de secunde întârziere. Cu puţin înainte de intrarea in ultimul, Nibali a avut o mica problema tehnica, dar a revenit rapid terminând în cele din urmă etapa pe locul 3 la 31 de secunde de învingător.

Wiggins a venit pe locul 10 cu o întârziere de un minut şi 8 secunde faţă de coechipierul său.

O evadare numeroasă de 13 rutieri – Daniele Bennati (Team Saxo-Tinkoff), Kenny Dehaes (Lotto Belisol), Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling), Tiago Machado (RadioShack Leopard), Yaroslav Popovych (RadioShack Leopard), David Millar (Garmin-Sharp), Thomas Dekker (Garmin-Sharp), Maarten Tjallingii (Blanco Pro Cycling Team), Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli), Serge Pauwels (Omega Pharma-Quick Step), Oscar Gatto (Vini Fantini-Selle Italia), Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) şi Pavel Brutt (Katusha) – a animat cea mai mare parte a etapei. Aceştia însă, rând pe rând, au fost ajunşi de pluton deşi la poalele primei căţărări aveau un avans de 7 minute. Ultimii care au capitulat au fost Jackson Rodriguez şi belgianul Pauwels cu 11 km înainte de finish.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.