visconti turul italiei etapa 15 2013Rutierul italian Giovanni Visconti, de la echipa spaniolă Movistar, și-a trecut în palmares o dată cu cea de-a 15 etapă a Turului Italiei 2013, cea mai mare victorie a sa din carieră, după ce a trecut primul linia de sosire plasată la 2642 m altitudine pe celebra cățărare a Turului Franței (și nu numai), Col du Galibier.

Într-o etapă relativ scurtă de doar 149 km dintre Cesana Torinese și Col du Galibier, dar grea din cauza condițiilor meteo (ninsoare) și a dificultăților de traseu (3 cățărări repertoriate: Col du Mont Cenis 2094 m – cat. 1, Col du Telegraphe 1566 m – cat. 2 și Col du Galibier, cățărare de primă categorie scurtată cu 4 km din cauza zăpezii), Visconti a plecat dintr-un grup restrâns de evadați pe Col du Mont Cenis, inițial pentru a lua punctele destinate cățărătorilor. Dar cum avansul său față de urmăritori s-a mărit pe coborâre, iar în raport cu plutonul era o diferență de aproximativ 6 minute, a decis să-și continue drumul spre victorie de unul singur.

Până la intrarea în ultimul kilometru, nici un rutier din primii 10 la general nu a atacat decisiv, dar cum în clasamentul celui mai bun tânăr diferența dintre primii doi clasați era doar de 7 secunde, a lăsat loc de o dispută. Astfel, Carlos Betancur (Ag2r) a atacat și deși în primă fază, liderul Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) a răspuns și a anulat atacul, nu a mai putut face același lucru și cu 100 m înainte de finish, fiind depășit atât de Betancur, cât și de compatriotul său polonez, Przemyslaw Niemiec (Lampre), terminând etapa în cele din urmă pe locul 4.

Datorită bonificației de 12 secunde acordate pentru poziția secundă în etapă, Carlos Betancur devine lider în clasamentul tinerilor cu un avans de 5 secunde în fața lui Majka.

În clasamentul general, lider rămâne italianul Vicenzo Nibali (Astana) care a facut joc nul cu următorii clasați: australianul Cadel Evans (BMC) și columbianul Rigoberto Uran Uran (Sky).

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.