Schimbator de pinioane Dura-Ace de 64g1

Un schimbator de pinioane Shimano Dura-Ace 7800 cantareste 180g. Doi entuziasti si talentati mecanici germani au reusit sa modifice un astfel de schimbator pana la o greutate de 64 de grame.

Schimbator de pinioane Dura-Ace de 64g2

Primul dintre mecanici a demontat in intregime schimbatorul si a modificat, taiat si polizat toate componentele. Fiecare surub, saiba, piulita, arc si nit au fost scurtate, subtiate si usurate. Cu ajutorul unui dremel piesele au fost polizate cu mare rabdare,  talent si precizie, rezultatul final fiind o adevarata opera de arta. La finalul lucrarii schimbatorul cantarea 69 de grame!

Schimbator de pinioane Dura-Ace de 64g3

Schimbator de pinioane Dura-Ace de 64g4

Schimbator de pinioane Dura-Ace de 64g5

Al doilea mecanic implicat in proiect mai avea cateva idei pe care voia sa le puna in practica. Ajutat de o imaginatie si o indemanare extraordinare, acesta a construit un arc spiralat din fibra de carbon si o cusca doar cu o lamela, ce pare desprinsa din filmele SF. Arcul de carbon cantareste 1g iar cusca cu tot cu rotite are 10g.

Schimbator de pinioane Dura-Ace de 64g6

Schimbator de pinioane Dura-Ace de 64g7

Greutatea finala de 64 de grame este fara indoiala cea mai mica din lume pentru un astfel de dispozitiv. Cat de functional si de rezistent este acest schimbator nu stim si probabil nici nu vom stiu. Eu personal nu cred ca schimbatorul va fi montat si folosit vreodata pe vreo bicicleta. Desi este complet functional riscul de a fi stricat din greseala este prea mare. Probabil va ajunge in vitrina unui colectionar bogat.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.