froome dauphine 2013Christopher Froome (Sky) se impune în ediția cu numărul 65 a Critérium du Dauphiné, demonstrând că este pregătit pentru Turul Franței. Britanicul a preluat tricoul de lider după etapa a cincea, în care s-a impus în fața lui Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) pe cățărarea finală, una de categorie specială – Montée de Valmorel (12,7 km lungime, pantă medie 7 %).

Froome a preluat tricoul de lider de la Rohan Dennis (Garmin-Sharp), australianul care a urcat pe prima treaptă după etapa de contratimp, unde învingător a fost Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step). Dennis la rândul lui preluase conducerea de la canadianul David Veilleux (Europcar), cel care l-a purtat chiar din prima zi de competiție, cand a câștigat la Champéry.

Froome a urcat pe locul doi la general după etapa a patra de contratimp, apoi a preluat conducerea după etapa a cincea și și-a menținut distanța de 52 secunde față de ocupantul locului doi la general, coechipierul său Richie Porte, și după etapa a șasea, care i-a revenit lui Thomas Voeckler (Europcar), prima victorie a francezului în acest sezon.

Etapa regină, cea de-a șaptea (Le Pont-de-Claix – Superdévoluy, 187,5 km) a revenit spaniolului Samuel Sanchez Gonzalez (Euskaltel-Euskad) și l-a apropiat pe Porte de lider cu doar o secundă în ierarhia generală, în timp ce pe locul trei a urcat Michael Rogers, ajutat de coechipierul său de la Saxo-Tinkoff, Alberto Contador.

Deși Contador a continuat munca de locotenent pentru Rogers, australianul a pierdut timp prețios pe cățărarea finală a ultimei etape, alunecând la general pe locul șase, în timp ce Daniel Moreno (Katusha) urcă pe locul trei. Porte încheie cursa pe locul secund, la 58 secunde de învingător.

Ultima etapă a revenit lui Alessandro De Marchi de la Cannondale, ultimul supraviețuitor al evadării zilei. Italianul s-a impus în fața lui Froome și Andrew Talansky (Garmin-Sharp) pe cățărarea finală de categoria întâi – Montée de Risoul (13,9 km lungime, pantă medie 6.7 %).

Clasament final

1 Christopher Froome (Sky)                                                             29:28:46
2 Richie Porte (Sky)                                                                          0:00:58
3 Daniel Moreno Fernandez (Katusha)                                             0:02:12
4 Jakob Fuglsang (Astana)                                                               0:02:18
5 Daniel Navarro Garcia (Cofidis, Solutions Credits)                        0:02:20
6 Michael Rogers (Saxo-Tinkoff)                                                      0:03:08
7 Alejandro Valverde Belmonte (Movistar)                                       0:03:12
8 Rohan Dennis (Garmin-Sharp)                                                     0:03:24
9 Samuel Sanchez Gonzalez (Euskaltel-Euskadi)                            0:04:25
10 Alberto Contador Velasco (Saxo-Tinkoff)                                    0:04:27

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.