Recondiţionare pedale pe bile1

O clienta a venit a doua zi dupa ce-i montasem pedale noi sa se planga de un zgomot in partea dreapta. Am identificat rapid o pedala semiblocata care pocnea la fiecare rotatie. Am inspectat-o rapid si am constatat ca i-a sarit o biluta.

Am demontat pedala si am prins-o in meghina de partea plata a axului. Cu o surubelnita subtire i-am scos capacul de protectie din plastic. Unele modele au capac metalic, presat sau infiletat.

Recondiţionare pedale pe bile2

Se vede ca o biluta a sarit de pe cuveta din cauza conului ce s-a slabit.

Recondiţionare pedale pe bile3

Cu o cheie tubulara de 12mm am scos contrapiulita. Unele pedale au si alte dimensiuni ale contrapiulitei, dar se intalnesc foarte rar. Contrapiulita are filet de M8x1.

Recondiţionare pedale pe bile4

Dupa pulita este o saiba antirotatie, apoi conul. Saiba am scos-o usor cu o penseta. Marginile conului formeaza un hexagon cu latura de 15mm, dar nu am o cheie tubulara atat de subtire incat sa incapa in pedala. Solutia este o surubelnita lata cu care am desfiletat conul.

Recondiţionare pedale pe bile5

Am scos pedala din menghina cu tot cu ax si am rasturnat bilele pe o laveta. Nu scoateti corpul pedalei cand axul este in menghina ca vor cadea toate bilutele. Am inspectat suprafetele de rulare a bilelor pentru efentuale defecte.

Recondiţionare pedale pe bile6

La respectiva pedala erau cate 12 bile de 3,1mm pe fiecare parte. Mai era loc lejer pentru inca una asa ca am adaugat-o. Am uns cuvetele cu vaselina apoi am lipit bilule una cate una. Bilele au aceeasi dimensiune cu cele din pinioane si casete.

Recondiţionare pedale pe bile7

Dupa fixarea bilelor am introdus axul si am infiletat conul. Am prin iarasi axul in menghina, am adaugat saiba si contrapiulita si am inceput reglarea jocului. E o treaba migaloasa ce necesita multe incercari. Am infiletat putin conul apoi am strans contrapiulita la maxim. Daca e prea strans se dezfileteaza contrapiulita apoi foarte putin conul si se strange la loc. Si tot asa de cateva ori pana se obtine o rotire lina, fara joc si cu frecare minima.

Inainte de montarea pe bratul angrenajului, filetul pedalei se unge cu vaselina!

1 COMMENT

  1. Salut,
    eu am desfacut mai multe pedale cu ax si bile si la fiecare dintre ele lipseste saiba antirotatie. Problema e ca nu mai pot sa strang contrapiulita pe con fara a strange si conul – in consecinta daca strang contrapiulita se strange si conul si pedala nu se mai roteste. Nu stiu de unde sa fac rost de acea saiba antirotatie. Probabil ca in fabrica au o scula speciala cu care strang pedalele.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.