Helibking

Sibiul demonstrează tot mai mult că este un oraș plin de cicliști și de iubitori ai acestui sport pe două roți. Fie că te dai pe cursieră, fie pe mountain bike, fie faci cicloturism sau pur și simplu te plimbi cu bicicleta prin oraș. La toate acestea se mai adaugă ceva în plus, ceva ce există doar în două locuri în lumea această și vine în întâmpinarea riderilor de downhill și enduro.
Helibiking este un concept relativ nou, o experiență unică pentru orice iubitor de downhill și o aventură de neuitat care cu siguranță vei vrea să o repeți.

Pentru a afla mai multe despre acest concept am stat de vorbă cu Thomas Fasching, fondatorul TC.P xpower GmbH. El ne povestește cum a ajuns să dezvolte și să pună în aplicare acestă idee.

˝Ca furnizor de servicii KTM Adventure Tours și Husaberg Pure Riding lucrăm cu cei doi mari producători de motociclete, care sunt și lideri de piață. Acest lucru are un mare succes. Avem peste 1.000 de rezervări pe an și o baza de clienți la newsletter-urile noastre de peste 10.000 persoane.
Din această cauză dorim să dezvoltăm compania TC.P xpower Lifestyle Adventures mai departe și să creăm noi idei de dezvoltare.
O zonă logică pentru noi este și mountain bike-ul. Aici vin în întâmpinarea noastră și producătorii, în special cei de la Specialized, care au dezvoltat o bicicletă de generație nouă, o bicicletă de ENDURO. Această bicicletă permite o deplasare pe coborâre extraordinar de bună, este asemănătoare unei biciclete de Downhill dar permite în plus și deplasarea pe urcare și pe plat, lucru care este aproape imposibil cu o bicicletă de Downhill.
Astfel se deschid noi posibilități pentru ture cu coborâri care nu sunt accesibile cu un mountain bike normal, deoarece acesta nu este gândit pentru pentru a face Downhill.

TC.P Xpower Helibiking Romania  (76)-1

Pentru a avea mai mult timp pe coborâre trebuie să reducem din timpul transportului. Pentru aceasta există parcuri speciale de biciclete, așa numitele „Bikeparks“ care oferă urcări cu lifturi sau telescaune, care au fost create pentru a duce cicliștii sus. Ajuns sus te trezești într-o masă mare de bicicliști care coboară la vale ca pe pârtia de schi.
Provocarea pentru noi a fost de a face ture în natura neatinsă, și acest lucru îl putem face doar urcând cu un elicopter. Acest lucru îți aduce și un plus de adrenalină.
Helibiking există până în acest moment în două locații – Whistler Mountain în Canada și în Noua Zeelandă. În România oferim acest serviciu în premieră.˝

DSC_0302

Anul trecut în luna octombrie, băieții de la TC.P xpower au făcut prima tură pilot cu elicopterul. Imediat după s-au decis și au demarat proiectul.
Au planificat pentru acest an 3 ture, una a avut deja loc la sfârșitul lunii mai, una va avea loc în august și una în septembrie.
Tura din mai a fost ˝fully booked˝ cu 15 participanți. Thomas spune că “participanții au fost foarte încântați de munții din zona Sibiului și rutele perfecte. În fiecare zi parcurgeau mai mult de 40 km la vale cu diferențe de nivel de peste 4.000 m. Pentru fiecare participant a fost o premieră și toți își plănuiesc deja următoarea tură.
Este incredibil de frumos să ajungi în zbor în câteva minute la 2.000 m și pe urmă să o iei la vale aproximativ 14 km sau 1.600 m diferență de nivel. Este visul fiecărui ciclist.
Incredibil de frumos este peisajul de deasupra vârfurilor Carpaților, să vezi pășunile de oi și să îți dai drumul la vale pe drumuri neatinse, pe cărări inexistente prin pădure, peste pietre sau rădăcini. Limita este într-adevăr doar tehnica de coborâre și condiția fizică.”
Un video și părerile participanților din tură le puteți vedea aici.

TC.P Xpower Helibiking Romania  (84)

Întrebarea fiecăruia este cu siguranță legată de preț. Toți vor să știe cât costă așa o urcare cu elicopterul.
În momentul de față se fac ture organizate de 5 zile din care 2 zile sunt pline cu urcări cu elicopterul, una cu urcări cu un shuttle-bus până la punctul de coborâre și 2 zile organizatorice pentru sosirea/plecarea participanților. În fiecare din cele 3 zile sunt organizate mai multe urcări cu elicopterul respectiv cu shuttle-bus-ul și fiecare zi are o altă destinație din munții Carpați.
“Costul pentru închirierea unul elicopter este foarte ridicat și aceasta este normal să se reflecte în prețul expediției.
Avem în plan ca în viitorul apropiat să facem pachete de preț și pentru bikeri pentru care nu este foarte accesibil să rezerve un tur de 3 zile complete cu Helibiking-ul. Am așteptat să trecem cu bine de prima experiență, sa vedem ce se întâmplă, ce păreri au participanții și să strângem cât mai multă experiență și păreri, pentru a putea optimiza toate costurile. Cât de curând vrem să lansăm o ofertă.
Vrem ca Helibiking-ul să fie accesibil și pentru bikeri care au un buget mai mic.” ne povestește Thomas.

Următoarele 2 ture programate pentru anul acesta vor avea loc în perioada 14-18 august și 25-29 septembrie. Dacă sunteți în zonă vă puteți înscrie să aveți o experiență de neuitat sau vă puteți uita pe cer să vedeți cum zboară bicicletele.

Foto credit: TC.P xpower

TC.P Xpower Helibiking Romania  (81)

4 COMMENTS

  1. Este cea mai negativa stire posibila. Helibikingul este absolut inacceptabil pentru ca produce o poluare fonica teribila, pe mari distante, alungand linistea care ar trebui sa domine zonele montane, mai ales ca isi propune sa ajunga exact acolo unde nu au ajuns soselele sau mijloacele de transport pe cablu. Este inacceptabil ca se tolereaza asa ceva in Carpati si nu intamplator, dupa cum rezulta din interviu, asa ceva se practica pe alte continente, nu pe scara larga in Europa. Dar in Romania, unde e inca permis sa iti bati joc de mediu, se tolereaza din pacate inca forma agresive de asa-zis turism si sport – enduro, 4×4, snowmobiling, motopara… toate insa sunt o nimica toata fata de helibiking, respectiv iarna de heliskiing. Speram sa fie cat mai curand interzisa aceasta forma agresiva de “sport:” iar cine vrea senzatii montane fara efort de urcat la deal, sa stea in zonele amenajate cu sosele sau mijloace de transport pe cablu si sa lase zonele mai putin impactate antropic acelor bikeri care accepta sa faca si ceva efort fizic de urcare si celor care fac turism pedestru si alte forme de turism activ si sport montan nemotorizat cu impact redus de mediu. In plus, din cauza unora cu asemenea porniri de bataie de joc la adresa naturii au aparut in unele tari din vestul Europei interdictii de acces pentru mountain bikeri. Radu Mititean – presedinte – Federatia Biciclistilor din Romania.

  2. Sper ca va ramane inca mult timp mult prea scump si inaccesibil pentru a putea fi practicat in masa acest “sport”.

  3. Te duci la munte in cautarea naturii si vine un nebun d’asta pe 4 roti de inebuneste toata padurea …, sperie tot , strica tot ! Se da el mare !

  4. Când merg liniştit cu rucsacul în spate şi pe lângă mine trece în mare viteză o trupă de “endurişti”, ce credeţi că simt?
    Manelişti, endurişti… aceeaşi lipsă de respect faţă de ceilalţi 🙁

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.