Dan Martin et 9 TDF 2013Au fost de ajuns doua etape în Pirinei pentru a răsturna clasamentul general. Chris Froome (Sky) a câștigat ieri prima etapă montană, urmat fiind la 51 secunde de coechipierul său Richie Porte. Deși părea că primele două locuri au fost deja adjudecate etapa care a urmat, cu cinci cățărări repertoriate, dintre care 4 de categoria întâi l-a doborât pe Porte, care a fost lăsat în urmă și a piedut aproape 18 minute. Rămas fară echipă Froome a reușit totuși să își păstreze tricoul de lider, în clasamentul general fiind urmat de Alejandro Valverde Belmonte (Movistar) la 1’25” și Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) la 1’44”.

Etapa dintre Saint-Girons și Bagnères-de-Bigorre, în lungime de 168,5 km a revenirt irlandezului Dan Martin (Garmin-Sharp), care și-a sprintat colegul de evadare, Jakob Fuglsang (Astana).

Rutierii echipei Garmin-Sharp au tot atacat încă de la începutul etapei, sperând la victoria finală, iar cei de la Movistar, echipa lui Alejandro Valverde simțind slăbiciune din partea lui Porte, care a fost îndepărtat pe a doua ascensiune – Col de Mente, au preluat trena pe a treia cățărare, cea de pe Col de Peyresourde (cat. 1-a, 15,27 km lungime, pantă medie 6,1 %, pantă maximă 9.8%) pentru a-l distanța pe australian.

Soarta manșei s-a decis pe ultima cățărare – La Hourquette d’Anzican (cat.1-a). La 4 km de punctul final Dan Martin a atacat din grupul tricoului galben și l-a luat cu el pe Fuglsang. Peste vârf avansul lor era de 50 de secunde și au colaborat frumos pe ultimii 30 km, pentru ca la final Martin să se dovedescă a fi mai puternic.

În spate, deși Quintana a lansat patru atacuri nu a reușit să îl desprindă pe Froome, care a rămas în fruntea calasamentului general.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.