Froome

Ciclismul este sportul perceput cel mai aproape de realitate în acest moment și asta pentru că lupta antidoping nu e doar o rutină, așa cum a devenit în celelalte sporturi. Operațiunea Puerto este cel mai clar exemplu de mușamalizare a unui caz în care sunt implicați jucători de tenis și fotbaliști de la marile cluburi spaniole, fiind oferite publicului doar numele cicliștilor din acel dosar . Încă o dovadă că interesul financiar primează în orice domeniu.

În acest context, iubitorii ciclismului au ajuns să analizeze cu sânge rece performanțele remarcabile ale unor cicliști. Demonstrația de forță a lui Chris Froome din Turul Franței a stârnit foarte multe întrebări de genul: care e poțiunea magică descoperită de cei de la Sky? cum e posibil să ai o asemenea constanță pe parcursul întregului sezon? cum poți deveni în 2 ani dintr-un necunoscut un câștigător detașat al unui mare tur? 

Lance Armstrong, în vremea celor 7 victorii în Turul Franței, nu a fost în nici un moment atât de contestat precum este Froome zilele acestea. Acuzele fanilor sunt îndreptățite, dar și pline de subiectivism. Cei mai vehemenți sunt fanii lui Contador, care în mod miraculos au uitat cum zburda acesta pe cățărări și cum reușea să îl învingă pe Cancellara la contratimp, înainte de a fi suspendat. Asta nu înseamnă că Alberto a renunțat la vechile practici, ci doar că nu a descoperit încă ce iau cei de la Sky. Cursa mai importantă a devenit aceea după noi produse ce îmbunătățesc artificial performanțele sportivilor și după mascarea lor cât mai eficient.

Lipsa de încredere în cicliști a ajuns într-un punct critic și pare ireversibilă în acest moment. Cei implicați susțin că plutonul de astăzi este mult mai curat, însă cazurile de dopaj apar în continuare pe bandă rulantă și, mai nou, chiar la francezi (vezi Pierre Rolland, Sylvain Georges, Steve Houanard). Cât timp majoritatea vârfurilor acestei generații au fost implicate în cazuri de dopaj sau sunt bănuite că ar fi avut legături cu diverși doctori, nu poți pretinde că totul s-a schimbat. Până la urmă Armstrong, Contador, Vinokourov, Ricco sau Frank Schleck intră în aceeași categorie. Nu există dopați mai mici și dopați mai mari.

Oamenii de la Sky încearcă, aproape cu disperare, să demonstreze că performanțele lor sunt reale și obținute în urma antrenamentelor inovatoare. Dave Brailsford, managerul echipei, a făcut chiar o cerere către WADA pentru ca agenția să angajeze un expert care să analizeze datele referitoare la puterea dezvoltată de Froome pe perioada Turului Franței. Toate acestea pentru a înlătura orice suspiciune care planeză asupra liderului de la Sky. 

Ce trebuie remarcată este nevoia acută de validare a rezultatelor în fața fanilor pe care o simt britanicii. Victoriile din aproape toate cursele importante pe etape, au crescut nivelul de suspiciune până la o cotă pe care cei de la Sky nu mai au cum să o controleze. Proba timpului va fi cea care va decide dacă Froome a fost unul din puținii sau chiar singurul rutier ce a câștigat Turul Franței fără să apeleze la doping, însă până atunci ciclismul este sportul în care ești vinovat până la proba contrarie.

 

3 COMMENTS

  1. in ciclismul profesionist nu exista fete mari ci doar curve masculine. anul asta,fiind a suta editie,s-a tras o cortina imensa peste matrapazlicurile ce se produc in mod curent. eu am o singura remarca de facut : unde sunt descinderile politiei cu noaptea-n cap la camerele de hotel ale ciclistilor? mai tineti minte in anii trecuti cind se gaseau prin camerele pe unde au fost cazati,tot felul de lucruri incriminatorii? parca e o lozinca veche care zice ca daca trebuie sa afli “pacatele” cuiva trebuie sa-i cercetezi gunoiul. ati auzit ceva la editia din acest an a turului? in ce-l priveste pe froome…am vazut o poza de-a lui pe facebook,mai oameni buni,eu la 63 ani zau ca arat mai bine la fata decit arata el,fata de om imbatranit inainte de termen ca doar chimicalele alea or fi avind ele si partile nasoale nu doar bune…

  2. Un mare ciclist a spus : “cine crede ca poate concura la o cursa doar cu apa in bidon, e un prost! ”

    Concluziile le trageti singuri…

  3. george,asa este…eu am oaresice rezerve si pe la cursele amatorilor,zic nu dau cu parul.daca se vrea din partea uci,se poate,vezi cazul turcului cistigator de tur. acolo unde se invirt multi,foarte multi bani,nu cred ca…ma si intreb,pe ce bec a calcat lance? sau e valabil in continuare si cred ca asa e,la americani poti sa te numesti si sa fi mare nume.nu conteaza…

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.