Sky

Dominația britanică continuă

După ce anul trecut Wiggins și Froome au acaparat primele 2 locuri din clasamentul general, la ediția 100 a Turului Franței cei de la Sky au venit la fel de bine pregătiți, iar Froome a preluat rolul de lider al echipei și a concretizat această șansă, obținând a 2-a victorie consecutivă pentru britanici în cea mai importantă cursă de ciclism din lume. Rutierul născut la Nairobi (Kenya) s-a impus fără probleme, câștigând 3 etape, în nici un moment al cursei nefiindu-i pus în pericol tricoul galben preluat chiar din prima etapă montană. Această victorie a fost la fel de previzibilă ca și cea a lui Wiggins de anul trecut. Seria de victorii din cursele pe etape (Turul Omanului, Criterium International, Turul Romandiei, Criterium Dauphine) anunța inevitabilul succes din Marea Buclă.

Quintana, noul petendent la tricoul galben

Înainte de startul turului, Nairo Quintana avea ca misiune să îl ajute pe Alejandro Valverde în încercarea de rupere a lanțului de ghinioane și obținerea unui loc pe podium în Turul Franței. Totul s-a schimbat odată cu cele 10 minute pierdute de Valverde în etapa a 13-a. Quintana a rămas în grupul lui Froome, după ce Saxo-Tinkoff a rupt plutonul cu ajutorul vântului. Columbianul a preluat rolul de lider, iar demonstrațiile de forță de pe cățărări l-au ajutat să avanseze în clasamentul general în fiecare etapă până a ajuns pe locul 2. Aflat la debutul în Turul Franței, Quintana reușește la 23 de ani să câștige tricoul pentru cel mai bun tânăr, tricoul pentru cel mai bun cățărător și obține un loc 2 bine meritat. 

Renașterea lui Kreuziger și neputința lui Contador

Una dintre cele mai mari surprize ale Turului de anul acesta a fost evoluția excelentă a lui Roman Kreuziger. Văzut în urmă cu 2-3 ani drept un mare talent și un potențial câștigător de mare tur, cehul de la Saxo-Tinkoff se plafonase sezonul trecut la Astana. Mutarea la Saxo-Tinkoff se pare că i-a priit, iar Kreuziger a revenit în prim plan prin victoria din Amstel Gold Race. Evoluția bună a continuat și în Turul Franșei, unde din postura de locotenent a lui Contador a reușit să termine pe 5 la general. Dacă i s-ar fi dat mână liberă în primele două săptămâni, Kreuziger ar fi avut șanse mari să termine pe podium în fața lui Contador, pe care a trebuit să îl aștepte și să îl care pe cățărarea de la Ax-3-Domaines.

La polul opus s-a situat evoluția lui Contador, care după suspendare, parcă a uitat să se mai cațere și să mai meargă precum TGV-ul la contratimp. Victoria norocoasă din Turul Spaniei 2012 anunța decăderea omului ce a dominat marile turururi în perioada 2007-2011. Spaniolul a anunțat că nu își va apăra titlul din Vuelta, ceea ce înseamnă că este un sezon încheiat cu un loc 4 în Turul Franței pentru Contador. Va fi foarte interesant de urmărit cum va evolua în continuare cariera omului ce părea în urmă cu câțiva ani de neînvins.

Veșnicul ghinionist

Povestea lui Alejandro Valverde în Turul Franței este una incredibilă. Aceasta începe în 2005 când rutierul de la Insulele Baleare pe atunci, a trebuit să abandoneze după ce îl învinsese pe Lance Armstrong la Courchevel și în timp ce purta tricoul alb. Anul viitor, Valverde era văzut ca principal favorit la câștigarea turului, dar o fractură de claviculă l-a forțat pe spaniol să abandoneze din nou. A urmat apoi seria căzăturilor, a problemelor mecanice și a bordurilor. Totul a culminat anul acesta când Valverde a pierdut 10 minute într-o etapă de plat, în timp ce se afla pe locul 2 la general și era într-o formă excelentă. Ce va urma la anul?

Nici Cadel nu e Indurain

Încă o dată a fost dovedit faptul că dubla Turul Italiei – Turul Franței nu mai e la fel de accesibilă precum în anii ’90, când Miguel Indurain reușea să se impună în aceste două curse chiar în 2 ani consecutivi (1992, 1993). Pantani a fost ultimul care a reușit în 1998 această dublă. 

După o evoluție neașteptat de bună în Turul Italiei, unde a încheiat pe 3, Cadel Evans a venit la ediția centenară a Marii Bucle cu gândul de a prinde încă un loc pe podium. Oboseala din Giro și-a spus cuvântul, iar Cadel nu a reușit să fie printre protagoniști, încheind turul pe un indezirabil loc 39, la peste o oră și jumătate de învingător. 

Mai discret, dar la fel de eficient

Peter Sagan a fost mult mai cumpătat anul acesta, asta și pentru că victoriile de etapă au fost mult mai puține decât anul trecut. Totuși, slovacul și-a îndeplinit obiectivul și a câștigat tricoul verde pentru al 2-lea an consecutiv. Adunând constant puncte la sprinturile intermediare și în etapele în care sprinterii puri nu au mai ajuns în frunte la final, Sagan i-a ținut la distanță pe Cavendish și Greipel în clasamentul pe puncte. La 23 de ani, rutierul de la Cannondale are încă un potențial imens, iar la anul poate intra în categoria selectă a celor care au obținut de 3 ori tricoul verde în Turul Franței.

 

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.