Quintana

Pe 4 februarie 1990, departamentul columbian Boyaca sărbătorea cu mult entuziasm începutul competiției Vuelta de la Juventud (cea mai importantă competiție pentru tineri din Columbia câștigată în trecut de Alvaro Mejia, Oliverio Rincon, Mauricio Ardila, Fabio Duarte, Sergio Henao, Mauricio Soler și Carlos Betancur). Dar în acea zi, în Boyaca – un loc în care ciclismul este foarte iubit – se năștea un alt viitor cățărător pur: Nairo Alexander Quintana Rojas.

La fel ca alți cicliști mari columbieni, Nairo a fost crescut de părinții săi în condiții precare. Și totuși, la fel ca mulți oameni din această țară, situația financiară proastă a făcut ca Nairo să ajungă să pedaleze. Familia sa trăia în La Concepcion, o așezare de lângă orașul Combita, însă cea mai apropiată școală era la 16km distanță.

Drumul până la școală era extrem de dificil și de cele mai multe ori îl epuiza pe tânărul Quintana. Exista un autobuz care îl putea duce la școală, dar având încă 4 frați, familia nu își permitea să îi plătească transportul, așa că tatăl a strâns bani și i-a cumpărat fiului său un mountain bike de 30$. În timp ce se întorcea de la școală pe un drum cu pante de 8%, Nairo începea să viseze că într-o zi  va câștiga o etapă cu un final precum acela pe care mergea zilnic. Odată ajuns în vârf, părinții îl întâmpinau în fiecare zi pentru a-l felicita, dar în loc să îi ofere un tricou galben sau unul alb cu buline roșii, puneau pe el o ruana (îmbrăcăminte tradițională asemănătoare cu poncho-ul mexican, confecționată din lână groasă) pentru a-l proteja de temperaturile scăzute specifice regiunii Boyaca.

În mod curios, Nairo nu știa nimic despre ciclism și nu a avut nici un idol în copilărie. Nu știa nimic nici despre rutierii columbieni până să ajungă la prima sa echipă. Chiar și atunci, perspectiva de a ajunge ciclist profesionist părea foarte îndepărtată. Familia sa era una modestă, tatăl său vindea fructe în Tunja, la un moment dat având chiar și un mic magazin. Ca atare, studiile nu erau o prioritate pentru Nairo în viziunea tatălui său, așa că armata era singura opțiune pe care o lua în considerare. 

Familia nu își permitea să plătească nici măcar taxele de înscriere în cursele de amatori. Însă, tatăl lui Nairo le-a propus organizatorilor să îl lase pe fiul său să concureze și să plătească taxa la finalul cursei, din banii pe care avea să îi câștige. Un plan îndrăzneț, dar unul care s-a dovedit a fi foarte eficient.

Nairo și frații săi știau să repare mașini și biciclete, se ocupau de agricultură și făceau chiar taximetrie pentru a-și câștiga existența.  Nairo și unul din frații săi au început să conducă la 10 ani, împinși de situația financiară foarte proastă a familiei.

În 2009, Quintana semnează primul său contract ca profesionist cu o echipă locală numită Boyacá Es Para Vivirla. Structura acestei echipe și modul de finanțare sunt asemănătoare cu cele ale echipei Governacion Antioquia, echipă pentru care a evoluat timp de 2 ani Sergio Henao. Înainte de a semna cu Movistar, a mai petrecut 2 ani la Colombia Es Pasion cu care a câștigat Tour de l’Avenir în 2010. 

foto2_g

După victoria din Franța, președintele Columbiei l-a sunat pe Quintana și i-a spus că reprezintă un exemplu pentru toți columbienii și că îi mulțumește pentru imaginea bună pe care o face țării sale. Rutierul a fost invitat chiar la Palatul Prezidențial din Bogota, unde a declarat că a simțit o bucurie imensă când a ridicat brațele în aer atunci când a urcat pe podium și a plâns gândindu-se că acea victorie este a tuturor columbienilor.

d8e9155a-5119-4219-b50a-effc7731f18b

După aceast succes, Quintana a fost întâmpinat ca un erou în Columbia, mai ales de oamenii din Boyaca. Împreună cu câțiva colegi din împrejurimi, Nairo a participat la multiple parade, ceremonii și prezentări dedicate lui. Cu toate acestea, bicicleta cu care câștigase Tour de l’Avenir și ce i-a fost promisă ca premiu din partea echipei a fost furată, nefiind găsit nici până azi.

În 2012 câștigă Turul Murciei și în ciuda tinereții sale, își exprimă îngrijorarea asupra faptului că nu a fost selectat în Giro și nici în Turul Franței. Seria victoriilor importante a început anul trecut în Criterium du Dauphine când columbianul a atacat în apropiere de finalul cățărării Col de Joux Plane și a ajuns primul la finalul de pe Morzine, o cățărare cu semnificație importantă pentru columbieni, Herrera, Parra, Rodriguez și Botero numărându-se printre învingătorii de aici.

Cu victoria din Turul Țării Bascilor, Quintana își asigură locul în echipă pentru Turul Franței 2013 unde reușește să aibă o evoluție impresionantă, fiind primul rutier care încheie Turul Franței pe podium chiar la debut după Jan Ullrich în 1996, ba mai mult, câștigă tricoul pentru cel mai bun tânăr și pe cel pentru cel mai bun cățărător.

Henao, Uran si Quintana

Quintana trăiește alături de Sergio Henao și Rigoberto Uran în apartamentul lui Uran din Pamplona

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.