Igor Anton

Bascul în vârstă 30 de ani a fost văzut multă vreme ca o mare speranță a ciclismului spaniol, însă Anton a eșuat în încercarea de a deveni un om important de clasament general. Apogeul carierei sale putea fi Turul Spaniei 2010, însă o căzătură în etapa a 14-a l-a forțat să abandoneze cursa din poziția de lider la general. În anul următor, a reușit să câștige etapa cu final pe Monte Zoncolan în Turul Italiei și o etapă în Turul Spaniei. 

ciclism.ro: În ce formă te afli în acest moment?

Igor Anton: După Turul Elveției, Turul Franței și Clasica San Sebastian, 3 curse foarte grele, mi-am luat câteva zile libere. Pregătirea și participarea într-o cursă precum Turul Franței te solicită foarte mult, atât fizic cât și mental. Am rămas în tensiune până la Clasica San Sebastian, iar apoi am încercat să mă deconectez puțin pentru a asimila pregătirea pentru Vuelta. Acum, alternez antrenamentele ușoare cu cele mai dure pentru a fi într-o formă bună la startul turului.

Cu ce obiective vii în Turul Spaniei?

Obiectivul meu este de a-l ajuta pe liderul echipei, Samuel Sanchez, în încercarea de a câștiga turul. Vom încerca să ne punem amprenta asupra cursei, mai ales în etapele montane unde este terenul nostru preferat. Dacă va apărea și ocazia obținerii unei victorii de etapă, cu siguranță nu voi ezita să o obțin.

Pe cine vezi favorit în Vuelta?

Nibali a fost foarte puternic în Turul Italiei și știe cum se câștigă Vuelta. Valverde are și el o victorie în această cursă, în anul în care Samuel a terminat pe 2, iar Rodriguez este întotdeauna printre favoriți…

Din păcate, Euskaltel, echipa la care ai debutat în ciclismul profesionist,  va dispărea după acest sezon. Cum ai primit această veste?

Adevărul este că e o mare pierdere pentru noi toți. Această echipă a oferit multe Țării Bascilor, ciclismului basc și lasă în urma sa o istorie frumoasă. Suntem o echipă foarte iubită și care și-a făcut datoria în marile curse în care am participat. Cu 15 ani în urmă îi vedeam la televizor și îmi doream să ajung la acestă echipă. Acum, tinerii basci nu vor mai avea nici o referință. Care va mai fi oglinda ciclismului basc acum?!

Pe piața transferurilor circulă zvonuri că ai avea oferte de la Lampre și Astana pentru sezonul viitor. Ai semnat ceva până acum sau totul depinde de evoluția din Turul Spaniei?

Într-adevăr, există multe zvonuri și este normal să se întâmple asta. Suntem cicliști profesioniști și avem nevoie de o echipă pentru a ne face meseria. Am crescut cu Euskaltel și nu mi-am imaginat niciodată că va trebui să port tricoul unei alte echipe. A fost casa mea, locul unde mi-am petrecut aproape toată viața. Până la finalul sezonului am contract cu Euskaltel și încă nu am semnat cu altă echipă.

Cum ți-a influențat cariera căzătura din Turul Spaniei 2010, când aveai tricoul roșu cu 6 etape înainte de final?

A fost un tur în care m-am simțit foarte puternic, dar nu avem cum să știm dacă l-aș fi câștigat. Sunt lucruri care se întâmplă și din care înveți. Mă consider un tip norocos pentru că am reușit să fac dintr-un hobby o profesie, particip în cele mai importante curse din lume și am obținut victorii emoționante. Am o familie minunată și locuiesc cu prietena mea în liniște. Am tot ce îmi puteam dori.

Traseul de la Campionatele Mondiale de anul acesta este unul pentru cățărători. Te gândești la o evoluție bună la Florenza?

Traseul este unul exigent. Totul depinde de forma mea din Turul Spaniei și de decizia antrenorului naționalei de a mă selecționa sau nu. Încă nu pot să îmi fac vreun plan pentru Mondiale.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.