Kittel

Brațul stâng al lui Marcel Kittel este înfășurat într-o manșetă de măsurare a tensiunii arteriale. Cablurile sunt atașate de piept pentru a verifica ritmul cardiac. Un expert urmărește monitorul. Cel mai bun sprinter german face teste pentru verificarea capacității de efort? Nu, rutierul de 25 de ani este supus unei testări cu poligraful.

Poate este o dovadă a stării critice a încrederii pe care o au fanii în cicliști în momentul de față – mai ales după ce Jan Ullrich și Erik Zabel au mărturisit că s-au dopat de-a lungul carierei lor – însă Kittel a acceptat provocarea, lansată de revista de sport germană Sport Bild, de a merge la detectorul de minciuni.

Este un test pe care, în trecut, l-au refuzat 19 cicliști participanți în Turul Franței, de la echipe precum Gerolsteiner, Milram sau T-Mobile. Kittel, care susține mereu că face parte dintr-o generație nouă și curată, a acceptat provocarea ziariștilor germani. Cei de la Bild au publicat rezultate pe 3 pagini din stufoasa revistă, cu un raport al unui expert care a conchis că rutierul de la Argos-Shimano spune adevărul. 

Expertul poligraf Holger Leutz, care lucrează de obicei la cazuri despre crime sau violuri, a fost cel care a condus testul. Ideea care stă la baza acestui aparat este destul de simplă: când un om spune o minciună, organismul reacționează prin bătăi ale inimii mai numeroase, respirație mai rapidă, transpirație crescută, plus alte semne.

Pentru început, Leutz i-a adresat lui Kittel câteva întrebări simple precum care este numele său, câți ani are, cum și-a început cariera de ciclist – toate acestea pentru a stabili niște parametri cu care vor fi comparați cei de la răspunsurile întrebărilor dificile. Apoi, Leutz a început o serie de 10 întrebări din ce în ce mai dificile. Potrivit celor de la Bild, Kittel nu a ezitat nici un moment la întrebări precum: ”Te-ai dopat vreodată?”, neamțul răspunzând foarte ferm: ”Nu, am câștigat 4 etape în Turul Franței și am ajuns la Paris curat”. 

Ritmul cardiac al lui Kittel a avut valori normale situate între 65-90 bătăi pe minut, ceea ce înseamnă că acesta a spus adevărul. Germanul a spus că nu are nimic de ascuns și că este un susținător al sportului fără dopaj.

sursa: velonews.competitor.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.