Cadre proiectate pentru angrenaj simplu 1

Moda angrenajelor cu o singura foaie s-a raspandit atat de mult incat nu mai este o moda, este o necesitate. Foarte multi ciclisti arunca foile in plus la gunoi si pastreaza doar una. Groupset-ul Sram XX1 a starnit o adevarata isterie, iar cine nu are bani de 1×11 se multumeste si cu 1×10 sau cu 1×9.

Producatorii de cadre trebuie sa profite si ei de aceste preferinte. Recent au aparut cateva cadre proiectate special pentru angrenajele simple. Aceste cadre nu permit montarea unui schimbator de foi de nici un fel. Schimbatorul de foi forta cadrul sa pastreze anumite proportii si anumite dimensiuni. Nemaifiind constransi de prezenta lui, fabricantii au dezvoltat cadre cu o geometrie noua. Chainstay-ul poate si scurtat mai mult, ceea ce mareste manevrabilitatea, acceleratia si rigiditatea. Sa vedem ce cadre au renutat la schimbatorul de foi si ce caracteristici au.

Specialized Epic World Cup
Epic este varful de lance al celor de la Specialized inca din 2003. De-a lungul anilor cadrul a suferit multe modificari, culminand cu modelul 2014 denumit World Cup. Facut special pentru a castiga concursuri, World Cup are tubul frontal mai putin inclinat, chainstay-uri mai scurte si cursa suspensiei cu 5mm mai mica decat clasicul Epic. Chainstay-ul are o lungime de 439mm, ceea ce ar fi permis montarea unui schimbator de foi, dar are o inaltime mult mai mare decat la orice alt cadru. Aceste chainstay-uri inalte confera o rigiditate absoluta furcii spate astfel ca toata forta ciclistului este transmisa foarte eficient rotii spate. Datorita acestei particularitati, pe cadrul Epic World Cup nu se poate monta nici un angrenaj cu foi multiple.

Cadre proiectate pentru angrenaj simplu 2

Cadre proiectate pentru angrenaj simplu 1

Kona Process 111
Kona a lansat inca din 2012 un cadru conceput pentru angrenaje simple. E vorba despre Honza, un 29er hardtail, care acum are un urmas denumit Process 111. S-a dorit construirea unei biciclete cat mai agile si mai manevrabile, astfel ca chainstay-ul trebuia scurtat la maxim. Cea mai simpla solutie a fost renuntarea la schimbatorul de foi si montarea unei transmisii cu angrenaj single.

Cadre proiectate pentru angrenaj simplu 3

Cadre proiectate pentru angrenaj simplu 4

Norco Sight Carbon
Varianta 2014 a cadrului Norco Sight vine cu cateva caracteristici interesante. E construit in totalitate din carbon, suporta doar roti de 27,5 inch, are cablurile ascunse si are un standover foarte mic. Cel mai important detaliu insa, este lipsa schimbatorului de foi. Totusi Norco vor fabrica si un cadru ce va permite montarea unui deraior de faţă cu ajutorul unui adaptor special.

Cadre proiectate pentru angrenaj simplu 5

Cadre proiectate pentru angrenaj simplu 6

Fiecare producator a motivat diferit renuntarea la deraiorul de foi. Epic World Cup s-a dorit o bicicleta de XC puternica si rigida, Kona a vrut sa obtina un 29er agil si manevrabil iar Norco a preferat o transmisie simpla si un cadru estetic.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.