Vuelta

În 2012, Turul Spaniei a fost de departe cel mai frumos dintre cele 3 mari tururi. Atacurile date  încă din primele etape de Contador, Valverde și Rodriguez au readus fanilor ciclismului spectacolul ce lipsise cu desăvârșire în Turul Franței. În cele din urmă, Alberto Contador a câștigat norocos Turul Spaniei, într-un tur în care Chris Froome a fost învins cu peste 10 minute de trioul spaniol.

Fără deținătorul titlului, ediția a 68-a a Turului Spaniei va începe sâmbătă cu un contratimp pe echipe între Vilanova de Arousa și Sanxenxo, în Galicia. Rutierii nu vor avea timp de relaxare căci etapa a 2-a este una cu final în cățărare de categoria I la Monte da Groba. Nu mai puțin de 11 etape cu final în cățărare propune Vuelta de anul acesta, printre care Alto de L’Angliru și Valdepenas de Jaen, și doar un contratimp individual de 38km, așadar un traseu desenat pentru cățărători.

Locul 2 anul trecut și învingător în 2009, Alejandro Valverde (Movistar) este cotat ca principal favorit la victorie, alături de Joaquim Rodriguez (Katusha). După o evoluție foarte bună în Turul Franței, însă în care a pierdut 12 minute într-o etapă pe plat, Valverde vine cu ambiții mari în Turul Spaniei și va fi susținut de oameni puternici în încercarea sa de a-și trece în palmares a 2-a victorie în această competiție. Benat Intxausti, Eros Capecchi, Jose Herrada, Javier Moreno și Sylvester Szmyd îl vor susține pe spaniol pe cățărări.

Joaquim Rodriguez (Katusha) a terminat pe 3 în 2012, pierzând tricoul roșu pe o cățărare de categoria a II-a. Purito are 3 podiumuri consecutive în marile tururi și speră că forma bună din ultima săptămână a Turului Franței să continue și în Vuelta. Ajuns la 34 de ani, Rodriguez nu mai are mult timp pentru a-și trece numele pe lista câștigătorilor de mari tururi, iar traseul din Vuelta i se potrivește de minune. Katusha îi va trimite pe Daniel Moreno, Vladimir Gusev, Alberto Losada și Giampaolo Caruso pentru a-l susține în munți pe liderul echipei.

Vincenzo Nibali (Astana) este văzut și el de multă lume ca potențial câștigător, dar forma învingătorului din Giro nu a fost convingătoare în Turul Poloniei și Vuelta a Burgos. Însuși Nibali a declarat că nu știe sigur dacă va putea să se bată pentru clasamentul general, dar va încerca să se impună măcar într-o etapă. Rămâne de văzut dacă declarațiile italianului au fost doar o strategie, cert este că Astana va trimite cea mai puternică formulă posibilă, mai puternică decât cea din Turul Italiei unde au controlat cursa în toate etapele. Jakob Fuglsang (locul 7 în Turul Franței) și Janez Brajkovic sunt principalii rutieri ce îl vor susține pe Nibali. Pe lângă aceștia, Astana îi va mai alinia la start pe Paolo Tiralongo, Tanel Kangert, Andrey Zeits, Alessandro Vanotti, Andrei Grivko și Maxim Iglinskiy.

Cei de la Sky se vor baza pe columbienii Sergio Henao și Rigoberto Uran pentru clasamentul general, în timp ce Boasson Hagen va încerca să intre în grupul select al cicliștilor care au câștigat etape în toate cele 3 mari tururi.

Nici Ivan Basso, liderul de la Cannondale, nu este un nume de neglijat. Dublul câștigător al Turului Italiei a arătat o formă foarte bună în Burgos și pare pregătit pentru un loc pe podium în Vuelta. Basso se află la a 2-a participare în Turul Spaniei, în 2009 încheind pe locul 4.

Tânărul Thibaut Pinot de la FDJ va participa pentru prima dată în Vuelta. Francezul vine cu o dorință imensă de revanșă după un Tur al Franței dezamăgitor. Kenny Elissondre și Alexandre Geniez, alți doi tineri cățărători, vor fi ajutoarele lui Pinot.

Lista rutierilor care s-ar putea clasa pe podium sau măcar în primii 5 este lungă: Bauke Mollema (Belkin), Carlos Betancur (AG2R), Samuel Sanchez (Euskaltel), Michele Scarponi (Lampre), Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff), Rafal Majka (Saxo-Tinkoff), Domenico Pozzovivo (AG2R), Chris Horner (Radioshack), Daniel Martin (Garmin) sau David Arroyo (Caja Rural) sunt cicliști ce ar putea oricând să fie pe podium la Madrid.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.