Ciclist la 100 de ani

Am auzit de multe ori știri despre sportivi care au decedat prematur, de cele mai multe ori în circumstanțe suspecte ce indicau utilizarea substanțelor interzise. Dar un studiu recent a dezvăluit faptul că cicliștii care participă în Turul Franței trăiesc cu 6,3 ani mai mult decât restul oamenilor.

Cercetarea a fost făcută pe 786 de rutieri francezi ce au cel puțin o participare în Turul Franței între anii 1947 și 2012. Aceștia au fost comparați cu populația de sex masculin de aceeași vârstă din Franța. Cercetătorii au comparat rata mortalității standardizată a cicliștilor cu cea a oamenilor de rând. Acest indicator (RMS) arată longevitatea relativă a unui grup în comparație cu întreaga populație, așadar o valoare sub 1.0 indică faptul că rutierii trăiesc mai mult. 

Studiul a constatat că 208 dintre cei 786 de cicliști decedaseră până la 1 septembrie 2012. Asta înseamnă o rată a mortalității de 0,59, cu 41% mai mică decât cea a populației obișnuite. 

”În contextul îngrijorărilor din ce în ce mai numeroase în ceea ce privește tehnicile de îmbunătățire a performanțelor și a potențialelor efecte negative asupra sănătății cauzate de activitatea fizică excesivă, moartea prematură a cicliștilor de elită a devenit un subiect important de cercetat”, spune doctorul Xavier Jouven.

”Cu toate că rezultatele sunt liniștitoare într-o oarecare măsură, trebuie să fim realiști și să recunoaștem că potențialul nociv al dopajului nu este reflectat în totalitate în analizele și rezultatele noastre”. Ciudat este că rutierii din era amfetaminelor (anii ’50-’60) și cei din perioada steroizilor anabolizanți, au avut o viață mai lungă. 

Dintre cei 786 de rutieri francezi, foarte puțini erau fumători, iar majoritatea au continuat să ducă o viață activă și după retragerea din ciclism. Decesele cauzate de cancer și boli respiratorii au fost cu 44%, respectiv 72% mai scăzute decât la restul populației.

 

 

 

 

 

 

 

sursa: road.cc

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.