Absolute Black fabrică cele mai uşoare discuri din lume 1

Pana acum cateva ore eram convins ca firme ca Ashima, KCNC sau Token detin recordul pentru cele mai usoare discuri de frana. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca cele mai usoare rotoare din lume sunt fabricate de o firma necunoscuta pe la noi, si anume Absolute Black. Chiar si discurile de carbon de la Kettle sunt cu cateva grame mai grele.

Absolute Black fabrică cele mai uşoare discuri din lume 2

Sa incepem cu cel mai usor disc al englezilor de la Absolute Black. Denumit Titanium ISO, acest disc cantareste 49 de grame la 160mm si 40 de grame la 140mm. Fabricat in intregime din titan Ti6Al4V, este taiat cu jet de apa sub presiune, slefuit si tratat la cald in vacuum. Tratamentul aplicat creaza la suprafata un strat cristalin de o duritate si rezistenta extrem de ridicata. Aceeasi metoda se foloseste doar de catre NASA la fabricarea navelor spatiale. Producatorii afirma ca discul este imposibil de a fi uzat in conditii de folosire normala. Discul are o culoare neagra capatata in urma tratametului termic si este gros de 1,8mm. Se foloseste pentru XC, CX si trail iar placutele recomandate sunt cele organice sau semimetalice. Greutatea maxima admisa a ciclistului (plus bicicleta) este de 105kg, iar pentru stilurile mai agresive pot fi folosite de ciclisti de maxim 95kg. Pretul unui disc este de aproximativ 140 lire sterline (750 lei).

Absolute Black fabrică cele mai uşoare discuri din lume 3

Raven SL ISO este un alt disc cu fixare in sase suruburi. Considerat cel mai avansat disc din doua piese, acest rotor este construit cu o metoda inovativa. Discul este construit din doua piese, un schelet din aluminiu ca se fixeaza de butuc si inelul de otel pe care calca plăcuţele. Acest procedeu asigura o racire superioara discului, caldura produsa de frecarea disc-placuţe fiind disipata mai usor de scheletul din aluminiu. Ceilalti producatori folosest nituri pentru a uni cele doua piese. La Raven SL discul de otel se monteaza pe o serie de suporturi rectangulare de pe schelet si este fixat cu suruburi. Astfel se marit suprafata de contact intre disc si schelet, rigiditatea e mai buna si caldura se disipa mai eficient. Datorita suruburilor, inelul de otel se poate demonta si schimba fara a fi nevoie de un nou disc. Pe acelasi schelet se poate monta si discul de 160mm si cel de 180.

Absolute Black fabrică cele mai uşoare discuri din lume 4

Greutatea discului Ravel SL ISO este de 98 de grame pentru 180mm si 82 de grame pentru 160mm. Scheletul este construit din aluminiu 7075 prelucrat pe freza computerizata si eloxat in negru. Inelul de franare gros de 1,7mm este din otel inoxidabil taiat cu laserul, slefuit si tratat la cald in vacuum. Suruburile ce fixeaza discul de schelet sunt din titan gradul 5. Se foloseste pentru XC, CX, ciclocros, trail si sosea. Placutele recomandate sunt cele organice sau semimetalice. Greutatea maxima suportata este de 90kg. Pretul unui disc intreg, fara suruburi, este de 89 lire (480 lei) iar inelul de franare costa separat 35 de lire (190 lei)

Absolute Black fabrică cele mai uşoare discuri din lume 5

Ravel SL este cel mai usor disc CenterLock din lume. La un diametru de 160mm si o grosime de 1,7mm, Ravel SL cantareste 95 de grame. Beneficiaza de aceleasi caracteristi cu Raven ISO, fiind construit din doua piese unite cu suruburi. Spre deosebire de alte modele, suprafata de franare a acestui disc este destul de generoasa. Discurile usoare fabricate de concurenti, au gauri foarte mari si material putin ceea ce le face usor de uzat si indoit. Raven SL ofera o rezistenta foarte mare, o franare foarte buna si o greutate foarte mica. Pretul este si el foarte mare, 99 lire (530 lei) pentru discul intreg si 35 lire (190 lei) pentru inelul de franare. LockRing-ul cantareste doar 5,7 grame si se vinde separat pentru 16 lire (90 lei).

Absolute Black fabrică cele mai uşoare discuri din lume 6

Absolute Black fabrică cele mai uşoare discuri din lume 7

Cel mai greu disc de la Absolute Black se numeste Raven si cantareste 105 grame. Are 160mm diametru si 1,7mm grosime si e fabricat cu aceleasi materiale si tehnologii. Singura diferenta apare la suprafata de franare ce este mai plina, cu gauri mai mici. Pretul ramane acelasi ca si la varianta SL, greutatea mai mare fiind compensata de o rezistenta marita.

Absolute Black fabrică cele mai uşoare discuri din lume 8

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.