Vegetarieni

Vegetarianismul nu este un concept nou, dar continuă să fie din ce în ce mai popular în ultima vreme şi datorită celor care militează pentru o populaţie mai sănătoasă, a ecologiştilor şi a celor din asociaţiile pentru protecţia animalelor. Dar ce înseamnă o dietă fără carne pentru un ciclist?

Cheia este să înlocuieşti carnea cu legume ce au compoziţie asemănătoare, spune dr. Enette Larson-Meyer. “Cea mai mare greşeală pe care o fac cei care trec la o dietă fără carne este aceea că de la o friptură cu cartofi şi salată rămân doar cu cartofii şi salata în meniu. O astfel de schimbare a dietei necesită înlocuirea cărnii cu nişte legume care să ofere aproximativ aceiaşi nutrienţi (de exemplu fasolea şi orezul)”.

Dietele vegetariene tind să fie foarte bogate în fibre care nu oferă o energie calorică prea mare. Aceasta poate fi o problemă când arzi 2000 de calorii într-o tură mai lungă. “De exemplu, combină legumele cu orez sau paste. Acestea îţi vor oferi mai uşor energia de care ai nevoie”.

Legumele, cerealele, nucile şi seminţele sunt surse adecvate de proteine, însă individual nu sunt de ajuns. Asta înseamnă că ele conţin câţiva aminoacizi esenţiali, dar nu pe toţi. Pentru a compensa acest lucru, alege surse de proteine care se completează. “Facem acest lucru în mod natural când mâncăm orez cu fasole sau unt de arahide cu pâine. Dar dacă faci antrenamente epuizante e recomandat să te hrăneşti cu o gamă cât mai variată din acest gen de produse pentru a te asigura că obţii toţi aminoacizii de care ai nevoie”.

Fierul din spanac sau cereale este mai greu de absorbit decât cel din carne aşa că vegetarienii sunt supuşi riscului de a avea deficienţe în ceea ce priveşte fierul. “Există mai multe trucuri care fac fierul din legume mai accesibil”, spune Larson-Meyer. Acizii organici, precum cel ascorbic (vitamina C) sau cel citric, îmbunătăţesc semnificativ absorbţia.

Dacă consumi produse lactate nu trrbuie să îţi faci griji în privinţa vitaminei B12, esenţială pentru funcţiile nervilor şi pentru capacitatea organismului de a produce eritrocite, dar dacă eşti un vegetarian pur trebuie să consumi cereale integrale şi lapte din soia pentru a acoperi nevoia de vitamina B12.

Creatina, care se găseşte din abundenţă în carnea de vită, porc şi peşte, este esenţială pentru forţă şi putere în sprinturi şi pe căţărări. Cercetările au arătat că rezervele de creatină sunt mai scăzute în muşchii vegetarienilor, dar în acelaşi timp vegetarienii au performanţe la fel de bună ca sportivii ce consumă carne.

sursa: bicycling.com

2 COMMENTS

  1. o precizare in legatura cu ce ati scris: “dar dacă eşti un vegetarian pur trebuie să consumi cereale integrale şi lapte din soia pentru a acoperi nevoia de vitamina B12”
    Vitamina B12 se gaseste doar in produse de origine animala, ea nu exista in cereale, soia etc iar vegetarienii pot sa o introduca doar prin capsule de B12.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.