Angliru

Datele căţărării:

Locaţia: Asturia, lângă La Vega-Riosa

Altitudine: 1573m

Lungime: 12,2km

Diferenţă de nivel: 1245m

Panta medie: 10,1%

Panta maximă: 23,8%

Angliru profil

Primele pante ale căţărării sunt relativ uşoare, primii 5km având o pantă medie de 7,6%, suficient cât să te facă să suferi, dar totuşi procente cu care cicliştii sunt învăţaţi. Kilometrul 6 este unul cu adevărat uşor, fiind plat şi chiar având o scurtă porţiune de coborâre. De aici încolo devine din ce în ce mai greu. Panta medie pentru ultimii 6km este de 13,1%, iar cu 3km înainte de final apare Cuena les Cabres unde se atinge maximul de 23,8%. 

“Nu suntem animale, iar această căţărare e inumană”, spunea David Millar în 2002, după ce a refuzat să treacă linia de sosire. “Pedalezi cu 9km/h. Este infernal, nimic nu se poate compara cu aşa ceva”, spunea şi Roberto Heras, învingător pe Angliru în acelaşi an. 

“Ce vor organizatorii? Sânge? Ne cer să nu recurgem la doping, iar apoi supun cicliştii unei asemenea barbarităţi”, spunea Vicente Belda, managerul celor de la Kelme.

“Urcatul cu bicicleta pe Angliru ar fi fost imposibil acum 20 de ani pentru că foile şi pinioanele din acea vreme nu ne-ar fi permis acest lucru. Doar evoluţia componentelor bicicletelor a permis abordarea unor astfel de ascensiuni”, spune fostul ciclist profesionist Graham Jones.

Înainte de 1999, Alto de L’Angliru era necunoscută în lumea ciclismului de şosea. Marcel Prieto (director al echipei ONCE) explorase căţărarea în 1996 şi a propus-o organizatorilor Turului Spaniei. În acea vreme, căţărarea preferată a organizatorilor era Lagos de Covadonga, ascensiune ce era inclusă foarte des pe traseul Vueltei.

Organizatorii Turului Spaniei îşi doreau o căţărare care să rivalizeze cu Alpe d’Huez, Mont Ventoux sau Mortirolo, introducerea lui Monte Zoncolan, în 2003, în Giro fiind răspunsul italienilor la apariţia lui Angliru.

Prima urcare pe Angliru în Vuelta a fost în ediţia din 1999, în etapa a 8-a. Jose Maria Jimenez a câştigat atunci, după ce l-a prins pe Pavel Tonkov în ultimul kilometru. Spaniolul a dedicat victoria lui Marco Pantani, care fusese descalificat din Turul Italiei în acel an.

Un an mai târziu, Gilberto Simoni se impunea pe Angliru, iar în 2002 Roberto Heras câştiga şi prelua tricoul de lider de la Oscar Sevilla.

Heras

Alberto Contador câştiga în 2008 cu un avans de 42s faţă de Alejandro Valverde şi 58s faţă de Joaquin Rodriguez. În acea etapă, al 10-lea rutier sosea cu peste 3 minute întârziere.

Contador-Valverde

Ultima ediţie în care a apărut Angliru a fost cea din 2011, când Juan Jose Cobo ataca cu 6km înainte de final şi lua tricoul roşu de la Bradley Wiggins care pierdea 1min21s faţă de rutierul de la Geox.

Juanjo Cobo

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.