Schimbătoare hidraulice pentru cursieră de la Acros 1

In urma cu doi ani germanii de la Acros au lansat un set de manete si schimbatoare hidraulice pentru MTB. Anul acesta a venit si randul cursierelor. Deocamdata schimbatoarele hidraulice de cursiera sunt in stadiul de prototip si vor fi puse in vanzare abia in 2014.

Schimbătoare hidraulice pentru cursieră de la Acros 2

Manetele hidraulice de la Acros sunt imperecheate cu franele pe disc hidraulice Formula RR1. Denumite A-GE RDA, manetele au un design minimalist si o greutate foarte mica. Piesele grupului sunt construite din piese de aluminiu prelucrate la freza si minuscule pistoane hidraulice. Sistemul hidraulic este de timp inchis pentru a se evita contaminarea, iar pistoanele doar imping fluidul dintr-o parte in alta.

Schimbătoare hidraulice pentru cursieră de la Acros 3

Schimbatorul de pinioane seamana mult cu cel de MTB. In lucul arcului din interior, are un piston ce este actionat de lichidul hidraulic. Cand uleiul este impins de maneta, pistonul impinge schimbatorul pe urmatorul pinion. Revenirea se realizeaza tot asa, schimbatorul spate neavand arcuri de revenire. In plus este si indexat, astfel ca daca sistemul se defecteaza deraiorul poate fi mutat cu mana pe orice pinion si ramane in acea pozitie.

Schimbătoare hidraulice pentru cursieră de la Acros 5

Schimbatorul de foi e mult simplificat si minimizat fata de versiunea MTB. Cel pentru angrenaje de MTB este de tip paralelogram si are o miscare oblica, pentru a sta mai aproape de foi si pentru a impiedica lantul sa sara. Schimbatorul faţă pentru cursiere are doar o miscare stanga-dreapta, avand doar doua pozitii.

Schimbătoare hidraulice pentru cursieră de la Acros 6

Manetele se folosesc la fel ca cele cu cabluri. Intocmai ca la vechile manete Shimano, pentru a schimba intr-o directie se impinge spre interior maneta de frana, iar pentru revenire este o maneta mai mica in spate. Cand se misca manetele, pistoanele integrate imping uleiul spre schimbatoare. Fiecare schimbator are doua furtune ce se pot schimba intre ele. Astfel schimbatorul se poate seta sa functioneze de sus in jos sau de jos in sus.

Schimbătoare hidraulice pentru cursieră de la Acros 7

Pistoanele schimbatoarelor se afla in maneta, iar pistonul franei se afla sub manson. Mansoanele au forma obisnuita, fara acea protuberanta vazuta la alte manete de cursiera hidraulice. Acros a ales ca partener pentru acest proiect pe producatorul de frane Formula. Etrierii alesi pentru sistemul A-GE RDA sunt Formula RR1.

Schimbătoare hidraulice pentru cursieră de la Acros 8

Acros inca nu a anuntat data lansarii, iar pretul si greutatea sunt necunoscute. Sistemul A-GE pentru MTB costa cel putin 1500 de euro, deci cu siguranta cel pentru sosea va costa mai mult, deoarece are incluse si franele.

Schimbătoare hidraulice pentru cursieră de la Acros 4

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.