Borealis Yampa SL - primul Fatbike cu jante tubeless de carbon 1

Desi Borealis e un producator nou pe piata Fatbike-urilor, incearca prin toate mijloacele sa ajunga in frunte. Ultimul model de Yampa introduce cateva inovatii majore, printre care se remarca jantele de carbon tubeless.

Borealis Yampa SL - primul Fatbike cu jante tubeless de carbon 2

Yampa SL e unul din  putinele Fatbike-uri ce a reusit sa coboare sub 10kg. Greutatea de 9,5kg a fost posibila datorita noilor roti tubless din carbon, primele din categoria lor. Jantele Carbondale au latimea de 85mm si o greutate de 550g. Au pereti dubli si de fabrica doar cu 32 de gauri. Pentru a ajuta la montarea rapida a anvelopei, peretii au o buza foarte pronuntata pe interior. Instalarea si umflarea anvelopelor se face foarte usor, fara a fi nevoie de compresor sau scule speciale. Se poate folosi putina apa cu sapun daca anvelopele intra prea greu. Pentru sigilarea jantei s-a folosit banda adeziva obisnuita si 60ml de lichid antipana Stan’s. Acum este disponibila si banda de janta de la Stan’s de latime potrivita.

Borealis Yampa SL - primul Fatbike cu jante tubeless de carbon 3

In viitorul apropiat sistemul tubeless pentru Fatbike va evolua si ne putem astepta la greutati si mai scazute. Yampa SL a fost dotata cu anvelope non-tubeless Husker 45NRTH desi pe piata sunt prezente anvelopele tubeless ready de la VeeRubber. Renuntarea la uriasele camere de 4 inch a usurat rotile de aproape 800 de grame.

Borealis Yampa SL - primul Fatbike cu jante tubeless de carbon 4

Componentele folosite pe bicicleta sunt printre cele mai usoare si mai performante din lume. Groupset-ul Sram XX1 si franele XX arata bine alaturi de ghidonul si tija Truvativ Noir, pipa 3t si saua Selle de carbon. Butucii sunt fabricati tot de Borealis, cel de faţă avand o latime de 135mm iar cel de spate 190mm.

Borealis Yampa SL - primul Fatbike cu jante tubeless de carbon 5

Bicicleta se poate folosi si la sporturi montane extreme si la calatorii lungi cu bagaje multe. Furcile sunt prevazute cu suporti metalici pentru fixarea portbagajelor si aripilor. Pretul inca nu a fost dezvaluit, noua bicicleta inca e in stadiu de prototip deoarece Borealis mai lucreaza la perfectionarea rotilor. Probabbil greutatea finala va fi si mai mica iar pretul si mai mare.

Borealis Yampa SL - primul Fatbike cu jante tubeless de carbon 6

Borealis Yampa SL - primul Fatbike cu jante tubeless de carbon 7

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.