Recon Jet - Ochelarii viitorului 1

Tehnologia devine tot mai avansata iar noi devenim tot mai dependenti de ea. Ciclocomputere sofisticate, GPS-uri performante, smartphone-uri de ultima ora – ciclistii sunt tentati sa-si ataseze orice pe ghidon. Pentru a ne face viata mai usoara si mai placuta si pentru a ne ajuta sa ne imbunatatim performantele, Recon a lansat o pereche de ochelari de ciclism, mai mult decat speciali.

Recon Jet - Ochelarii viitorului 2

Recon Jet e ceva ce doar in filmele SF am vazut si care inca nu-mi vine sa cred ca exista. Pe o pereche de ochelari normali s-a adaugat atata tehnologie, cate era acum 10 ani pe un computer de birou. Ochelarii sunt dotati cu GPS, WiFi, Bluetooth 4, ANT+, accelerometre, giroscop, magnetometru, altimetru, barometru, termometru, microfon, casti,  camera HD, display video si acumulator Li-Polimer cu USB. Toate acestea functioneaza pe un sistem de operare Android, cu un procesor dual-core, 1GB DDR2 si 8GB memorie flash. Prin partea de jos a lentilei stangi se poate vizualiza un mic display color ce afiseaza toate datele. Desi are o rezolutie de 428×240 pixeli, display-ul este foarte lizibil datorita distantei mici fata de ochi.

Recon Jet - Ochelarii viitorului 3

Posibilitatile ochelarilor le intrec pe cele ale oricarui ciclocomputer, iar cand lucreaza impreuna cu un smartphone, aproape ca nu au limite. Functiile de baza precum viteza, distanta si timpul sunt afisare clar pe display putand fi citite intr-o fractiune de secunda cu coada ochiului. In plus se poate verifica puterea generata in watts, cadenta, consumul caloric, se poate afisa traseul pe GPS, altitudinea si inclinatia pantei, temperatura starea bateriei. Cu ajutorul unor aplicatii speciale se poate urmari si starea celorlalti coechipieri, la ce distanta si in ce loc se afla, toate afisate pe o harta 3D. Se poate asculta muzica, se poate purta o conversatie telefonica, se pot citi chiar mesaje text si indicatii de la antrenor. Se poate conecta o camera video cu bluetooth care sa afiseze pe ecran imaginile filmate din spate. Update-urile pe FaceBook sau Twiter se pot face in timp real pe masura ce se completeaza portiuni din traseu.

Recon Jet - Ochelarii viitorului 4

Toate aceste informatii pot fi accesate prin intermediu unui senzor optic extern. Pentru navigarea printre optiuni se trece degetul prin dreptul senzorului, in sus sau in jos, iar la o scurta apasare se confirma optiunea aleasa. Deja se zvoneste ca urmatoarea versiune va avea si comanda vocala. Datele se salveaza pe memoria incorporata, apoi se pot descarca intr-un jurnal de antrenament online si compara cu ale coechipierilor.

Recon Jet - Ochelarii viitorului 5

Aspectul nu este tocmai placut, in opinia unora. Corpul ochelarilor este dintro bucata si nu se poate plia, deci depozitarea trebuie facuta cu grija mai mare. Pe partea stanga este fixata bateria, iar pe partea dreapta celelalte componente, pentru a echilibra greutatea. Incarcarea se face printr-un port USB de la orice dispozitiv electronic, iar acumulatorul rezista la 9 ore de functionare. Cablul inclus in pachet serveste si la incarcare si la transfer de date. Senzorul optic inclus, detecteaza ochiul uman si activeaza ochelarii odata ce sunt pusi pe fata. Cand sunt indepartati, senzorul opreste alimentarea pentru a economisi energia.

Recon Jet - Ochelarii viitorului 6

Materialele din care sunt construiti sunt de prima calitate, iar lentilele sunt interschimbabile si disponibiole in mai multe nuante. Modulul electronic si bateria se pot demonta de pe rama daca nu se doreste utilizarea lor intr-un moment dat. Si ajungem si la partea cea mai interesanta, pretul! O pereche de Recon Jet costa 599 de dolari, un pret destul de mare, dar justificat de tehnologiile si inovatiile incorporate.

Recon Jet - Ochelarii viitorului 7

4 COMMENTS

  1. vreau, vreau neaparat, daca ar fi avut si o retrovizoare digitala ceva si un night vision era mai tare ca predator

  2. Nu cred ca ai fost atent. Scria mai sus ca “Se poate conecta o camera video cu bluetooth care sa afiseze pe ecran imaginile filmate din spate.”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.