10  sfaturi pentru pedalatul în casă 0

Ploile, frigul, zapada, noroiul ne pot impiedica uneori sa ne continuam antrenamentele pe sosea sau prin padure. Pentru a nu pierde zile pretioase de antrenament multi ciclisti recurg la pedalatul in casa. Cu ajutorul unor dispozitive speciale, pedalatul la domiciliu poate fi aproape la fel de productiv ca si cel de pe sosea.

1. Alegerea unui trainer potrivit.
Trainerele sunt dispozitive pe care se monteaza bicicleta intreaga si care incearca sa simuleze conditiile reale. Roata spate este suspendata de axul butucului si se invarte contra unei rezistente artificiale. Sunt disponibile mai multe tipuri de trainer dupa tipul rezistentei folosite:
– Trainerul cu aer – foloseste un ventilator cuplat la roata spate, ale carui palete creaza rezistenta la inaintare. Este ieftin, dar zgomotos si fara reglaje.
– Trainerul cu fluid – foloseste un sistem cu palete ce se rotesc in interiorul unui rezervor umplut cu ulei. Nu face zgomot, se poate ajusta in multe moduri si este foarte realistic.
– Trainerul magnetic – foloseste un disc metalic ce se roteste intr-un camp magnetic. Se poate ajusta in diferite grade, are un bun raport pret-performanta, dar poate fi zgomotos.

10  sfaturi pentru pedalatul în casă 1

2. Daca nu e Trainer, e Roller.
Rollerul este un dispozitiv mai simplu format din trei cilindri rotativi. Roata spate sta pe doi ciclindri apropiati, iar roata fata pe celalalt cilindru. Ca avantaje, este ieftin, versatil si ajuta multa la imbunatatirea echilibrului. Deoarece bicicleta nu este sustinuta e destul de dificil de utilizat de catre incepatori. La inceput e bine sa fie pozitionat in cadrul unei usi pentru a oferi sprijin in cazul unei cazaturi. La dezavantaje trecem lipsa reglajelor, zgomotul mare si instabilitatea.

10  sfaturi pentru pedalatul în casă 2

3. Unde asezam trainerul?
Trainerele si rollerele mai ieftine produc zgomot si vibratii. Asta poate deveni o mare problema pentru vecinii de dedesupt, de aceea trebui gasit un loc mai potrivit  – hol, balcon, terasa.

4. Ridicati roata fata.
Deoarece roata spata sta ridicata, pozitia bicicletei se schimba astfel ca trebuie ridicata si roata fata. Trainerele mai scumpe livreaza si un suport special pe care se aseaza roata fata, oferind ciclisului stabilitate si o pozitie naturala. Daca trainerul ales nu include un astfel de suport cumparati unul separat sau construiti-l singuri. Suportul trebuie sa aiba o baza plata, solida si aderenta, iar deasupra sa aiba o adancitura pentru fixarea rotii.

10  sfaturi pentru pedalatul în casă 4

5. Anvelope speciale.
Bicicleta se poate folosi cu anvelopele din dotare, dar tineti cont ca se pot uza destul de repede. In plus o anvelopa cramponata va crea mai mult zgomot, vibratii si pierderi de performanta. De aceea se fabrica anvelope speciale pentru trainer, formate dintr-un cauciuc mai gros, mai rezistent si fara modele. Este nevoie doar pentru roata spate.

10  sfaturi pentru pedalatul în casă 5

6. Ajutor profesional.
Pedalatul pe un trainer e destul de diferit fata de sosea, asa ca ar fi utila studierea unor filme facute de profesionisti. Pe piata sunt disponibile DVD-uri ce prezinta informatii detaliate, programe de antrenamet si alte trucuri.

7. Alungati plictiseala.
In natura peisajul se schimba neincetat iar atentia si motivatia sunt la cote inalte. Pedaland in casa cu privirea la perete poate fi demoralizant si plictisitor. Pozitionati-va in fata televizorului si puneti un film cu imagini din natura sau cu antrenamente si concursuri. Va alunga monotonia si va creste motivatia si placerea. Sau pedalati impreuna cu un prieten.

10  sfaturi pentru pedalatul în casă 6

8. Monitorizati-va progresul.
Trainerele profesionale au incorporate adevarate computere de bord, cu senzori si indicatori ce arata viteza, timpul si distanta. Astfel va puteti urmari progresul, stabili noi planuri si dobori recorduri. Daca trainerul nu include astfel de dispozitive se poate achizitiona separat un ciclocomputer.

9. Accesorii utile.
Un accesoriu ce nu ar trebui sa lipseasca este o saltea speciala ce se aseaza sub trainer si bicicleta. Este proiectata sa elimine vibratiile, sa miscoreze zgomotul si sa absoarba transpiratia. Un alt obiect ce poate face antrenamentul mai interesant este ventilatorul de camera. Un simplu ventilator va ajuta sa nu transpirati in excces si creaza o stare mai realistica.

10  sfaturi pentru pedalatul în casă 7

10. Nu uitati de hidratare.
Si afara si in casa corpul depunde efort, se incalzeste si incepe sa piarda lichide si electroliti. Nu neglijati hidratarea si remineralizarea. Sa aveti mereu la indemana bidonul cu lichide si un prosop absorbant.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.