Atapuma

ciclism.ro: Cum a fost prima participare într-un mare tur ?

Darwin Atapuma: A fost o experienţă bună atât pentru mine, cât şi pentru echipă. Când creşti în Columbia ca rutier, visezi de mic să ajungi la cel mai înalt nivel, iar cele 3 mari tururi sunt cu siguranţă nişte curse speciale. În plus, a fost onorant ca o echipă columbiană să revină într-o astfel de competiţie.

Ce ai învăţat ca ciclist dintr-o astfel de experienţă?

A fost prima cursă de 3 săptămâni din cariera mea, cea mai lungă la care participasem până atunci fiind Turul Columbiei, aşa că a fost un exerciţiu de acomodare şi de dozare a efortului pe întreaga durată a competiţiei.

Toată lumea se aştepta înainte de Giro ca un rutier de la Colombia să lupte pentru tricoul celui mai bun căţărător, însă nu s-a întâmplat acest lucru…

Robinson Chalapud a încercat în primele două săptămâni să lupte pentru tricoul albastru, dar o căzătură urâtă pe Bardonecchia i-a compromis şansele la acest tricou. Vremea urâtă din cele mai grele etape a redus şi ea şansele de atac în ultima săptămână.

Ai adus prima victorie pentru Colombia în acest sezon abia în Turul Poloniei. A dispărut presiunea acum?

Cred că echipa noastră merita să obţină mai mult în acest sezon, iar victoria din Turul Poloniei a fost o recompensă pentru toate eforturile noastre, mai ales că a venit într-o cursă impotantă şi într-o etapă foarte grea. Nu pot spune că presiunea a dispărut, vrem să câştigăm cât mai multe curse.

Ce obiective ai pentru restul sezonului?

Sper să am o evoluţie bună la Campionatele Mondiale şi să obţin încă o victorie pentru Colombia. 

Rutierii columbieni au redevenit “la modă” în plutonul profesionist odată cu performanţele obţinute de Uran, Quintana sau Betancur. Sunteţi priviţi altfel în pluton acum?

Nu e un secret că, până nu demult, cicliştii columbieni nu erau trataţi foarte bine în pluton. Acest lucru s-a schimbat radical după apariţia acestor performanţe. Ceilalţi ciclişti ne cunosc acum valoarea şi ne acordă respectul pe care îl merităm.

Locuieşti împreună cu colegii tăi de echipă în Italia, contribuie acest lucru la dezvoltarea rutierilor tineri?

Cred că da. În primul an după ce ne-am mutat peste ocean, ne-a fost destul de greu, dar faptul că ne cunoşteam între noi ne-a ajutat mult. Rutierii care ni s-au alăturat în al doilea sezon s-au adaptat mai uşor, profitând de experienţa noastră.

Sezonul viitor vei trece la un alt nivel odată cu transferul la BMC. Ce aşteptări ai pentru 2014?

Va fi o schimbare majoră pentru că voi evolua la o echipă de World Tour. Visul meu este să particip în Turul Franţei şi să câştig o etapă.

 

 

 

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.