Lombardia

Alături de Milano-San Remo, Turul Flandrei, Paris-Roubaix şi Liege-Bastogne-Liege, Il Lombardia este una dintre cele 5 clasice monument din calendarul UCI. Prima ediţie a clasicei italiene s-a desfăşurat în 1905 pe un traseu ce pornea din Milano şi se întorcea în acelaşi oraş. Giovanni Gerbi, supranumit “il diavolo rosso”, se impunea atunci în faţa lui Giovanni Rossingnoli.

Gerbi

După 1960, traseul a început să fie modificat, iar din 2012 cursa pleacă din Bergamo şi se termină în Lecco. Joaquin Rodriguez a fost cel care a câştigat, anul trecut, pentru prima dată pe noul traseu. Spaniolul îi învingea în 2012 pe Samuel Sanchez şi Rigoberto Uran pe o vreme infernală, la fel cum se anunţă şi duminică. 

Rui Costa

Proaspătul campion mondial, Rui Costa, va fi la start şi va purta pentru prima dată tricoul curcubeu. Rutierul de la Movistar va face parte dintr-o echipă puternică alături de Alejandro Valverde, Nairo Quintana şi Giovanni Visconti. 

Mulţi rutieri care au participat şi în cursa de şosea a Campionatelor Mondiale vin în Giro di Lombardia cu gândul revanşei, după ce ploaia ploaia şi frigul i-au împiedicat pe mulţi să termine cursa din Florenza. Unul dintre aceştia este Chris Froome, care alături de ceilalţi colegi din echipa Marii Britanii a abandonat când mai erau 100km din cursa de la mondiale.

Joaquim Rodriguez

Numărul 1 va fi purtat de Joaquin Rodriguez, care îl va avea alături pe prietenul Daniel Moreno, dar şi pe Alexandr Kolobnev, ambii fiind variante de rezervă foarte bune pentru Katusha.

Primul obstacol major de pe traseu va apărea după 81km, când cicliştii vor urca pe Valico di Valcava. După trecerea acestui pas, plutonul va merge pe malurile lacului Como unde va întâlni căţărările abrupte Colle Brianza şi Muro di Sormano (panta maximă de 25%). Dacă previziunile meteorologice se adeveresc, ploaia va face coborârea spre Nesso foarte dificilă, coborâre pe care a căzut anul trecut Philippe Gilbert. Căţărarea pe Villa Vergano, ultima ascensiune a cursei, începe cu 12km înainte de final şi măsoară 3,2km lungime, cu pante de 15%.

Muro di Sormano1

Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Philippe Gilbert, Alberto Contador, Damiano Cunego şi Bauke Mollema sunt alte nume importante ce vor lupta mâine pentru victoria în cea de-a 107-a ediţie a Turului Lombardiei.

Il Lombardia 2013 profile

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.