Velocipedul Penny Farthing revine în circulaţie 1

Cati oare isi mai amintesc de velocipedul Penny Farting, stramoasa tuturor bicicletelor. Acum doar la circ se mai pot vedea, dar la sfarsitul secolului XVIII era singura bicicleta in circulatie. Fara viteze, fara lant, fara foaie, fara pinion, fara frane, era o bicicleta extrem de ciudata pentru standardele de astazi. Totusi are farmecul ei, asa ca un grup de ingineri de la BASF au decis sa o repuna in circulatie.

Velocipedul Penny Farthing revine în circulaţie 2

BASF este cea mai mare companie de produse chimice din lume. Ce legatura are cu bicicletele? Nici una, cel putin pana acum. Ideea de a construi acest model le-a venit atunci cand au aflat ca atat compania lor, cat si bicicleta au aparut in acelasi an – 1865. Varianta moderna a Penny Farting e fost recreata de cei de la BASF doar din substante chimice din cele mai noi si mai extravagante. In compozitia bicicletei au intrat 24 de polimeri diferiti, cu insusiri si proprietati aproape de neimaginat.

Velocipedul Penny Farthing revine în circulaţie 3

Probleme variantei originale erau destul de multe si destul de mari, astfel ca a avut un succes limitat. Pedalele erau prinse direct de butucul din fata, se incaleca si se descaleca foarte greu, trebuia sa se pedaleze incontinuu, roata faţă era prea mare… Sa nu mai vorbim de cadrul din fier foarte greu, de rotile de lemn si de cauciucurile brute. Noul velociped a eliminat aproape toate problemele. In butucul rotii spate se adaposteste un motor electric puternic si silentios. Bateria e amplasata in şaua detasabila, captusita cu un material moale si inchisa ermetic. Diametrul rotii a fost micsorat, iar pozitita de pedalat este comoda si naturala.

Velocipedul Penny Farthing revine în circulaţie 4

Furca fata si cea spate sunt dotate cu leduri foarte luminoase si vizibile. Furca faţă este construita din carbon si este umpluta cu doua tipuri de spuma ce atenueaza vibratiile si ii maresc rezistenta, pastrandu-i greutatea scazuta. Rotile sunt facute dintr-un material termoplastic ce are proprietati extraordinare. Este foarte usor, foarte rezistent, absoarbe vibratiile si are durata foarte mare de viata. De oprire e respinsabila o frana hidraulica ce are disc de carbon. La fel ca la presecesoarea sa, anvelopele sunt pline, dar construite dintr-un poliuretan expandat, dublat de un strat de protectie foarte rezistent.

Velocipedul Penny Farthing revine în circulaţie 5

Velocipedul denumit Concept 1865 a starnit deja numeroase controverse in lumea ciclista. Multi sunt entuziasmati de proiect, in timp ce altii il critica vehement. E putin probabil ca va fi produsa in serie si scoasa la vanzare. Datorita materialelor folosite pretul ar fi foarte mare. Deocamdata nu se cunosc alte detalii legate de pret, greutate si disponibilitate. Pentru cei interesati specificatiile tehnice aici.

Velocipedul Penny Farthing revine în circulaţie 6

Velocipedul Penny Farthing revine în circulaţie 7

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.