ciclocros

Scoaterea piciorului din pedală nu este tocmai ușoară când trebuie să o faci foarte rapid și în mod repetat, însă această abilitate de care ai nevoie în ciclocros poate fi dobândită prin antrenamente. Astfel vei reuși să treci în viteză peste obstacole și secțiunile în care trebuie să te dai jos din șa.

Campionul național al S.U.A la ciclocros, Jeremy Powers, ne va explica ”poziția celor 3 puncte de contact” de care ai nevoie înainte de a scoate piciorul din pedală, precum și când este momentul potrivit pentru a face acest lucru.

3

Când te apropii de un obstacol, scoate piciorul drept din pedală, trece-l pe partea cealaltă și pune-l în spatele piciorului stâng, care va fi încă prins în pedală. Sprijină bicicleta de șold și mută mâna dreaptă de pe ghidon pe top tube. Acestea sunt cele 3 puncte de contact.

7

În timp ce te pregătești să te dai jos, ia greutatea de pe piciorul stâng și trece-o pe brațul drept cu care te ții de top tube.

8

Pentru a scoate și piciorul stâng din pedală trebuie să treci piciorul drept puțin spre exteriorul celui stâng. Acest lucru va ușura scoaterea piciorului stâng din pedală.

1

Scoate piciorul prin tragerea călcâiului spre exterior și pune piciorul drept prima dată pe pământ.

4

Pășește pe stângul, iar apoi sari peste obstacol. Pentru început exersează fără obstacole.

5

Este important să ții bicicleta cât mai depărtată de corp în timp ce alergi. Când ridici bicicleta de ghidon și top tube, ai grijă ca șaua să fie depărtată de  cot. Acest aspect este important mai ales pentru rutierii mai scunzi care pot avea tentația de a ridica bicicleta de down tube.

Dacă șaua e depărtată de cot, orice contact accidental cu bicicleta nu va duce decât la propulsarea acesteia în sus. În schimb, dacă șaua e la nivelul cotului, același ipotetic contact va provoca un accident mai serios.

6

Powers spune că odată ce ai învățat aceste tehnici, trebuie să exersezi cât mai mult pentru a putea face aceste lucruri și la viteze cât mai mari. 

sursa: bikeradar.com

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.