iarna

Păstreaz-o curată

Spălarea bicicletei poate părea o corvoadă, dar este foarte important să îndepărtezi chiar după plimbare murdăria acumulată pe bicicletă. Dacă o speli când încă e udă îți va fi mult mai ușor decât dacă vei lăsa noroiul să se usuce pe cadru și componente.

O găletușă cu apă caldă și un burete bun sau o perie este tot ce ai nevoie. Nu trebuie să stai să o lustruiești de fiecare dată, ideea este să îndepărtezi noroiul și mizeria. 

Lubrifierea lanțului

După ce ai curățat bicicleta, un lubrifiant umed ar fi alegerea potrivită pentru iarnă. Transmisia e alcătuită din componente scumpe, iar dacă nu le lubrifiezi, viața acestora se va scurta. În plus, când vei ieși cu bicicleta vor începe să iasă tot felul de zgomote din această cauză.

Investește bani într-un lubrifiant decent și păstrează fiabilitatea lanțului. Lubrifianții umezi sunt potriviți pentru această perioadă a anului pentru că rezistă mai mult timp și se potrivesc condițiilor adverse.

Cauciucuri de iarnă

Există multe modele de cauciucuri de iarnă pe piață, iar înlocuirea celor de vară cu unele mai grele și mai rezistente ar fi o idee bună. Unele companii produc anvelope cu un compus de cauciuc conceput pentru a oferi mai multă tracțiune pe drumurile ude.  

Cauciucurile mai late sunt și ele indicate pentru sezonul rece, întrucât pot fi utilizate cu presiuni mai scăzute ceea ce oferă mai mult confort și mai multă aderență. Cât de lat poate fi cauciucul depinde de tipul de roată pe care îl ai. În general, pe o bicicletă de șosea nu vei putea monta un cauciuc mai lat de 23mm, cel mult 25mm. 

Presiunea 

Când șoselele sunt ude, o presiune mai scăzută în camere poate spori aderența prin creșterea ușoară a suprafeței de contact dintre anvelopă și șosea. Presiunea mai mică va determina și o absorbție mai bună a vibrațiilor .

Pentru iarnă este recomandată o presiune de 90-95psi în cazul unei cursiere. În restul anotimpurilor,o presiune de 100psi este suficientă, chiar dacă pe anvelope scrie că poți umfla până la 120psi.

Prevenirea penelor

În timpul iernii, pe șosele apar pietricele și tot felul de resturi, iar o pană pe ploaie/ninsoare și frig  nu e tocmai ce ți-ai dori. 

Lichidul antipana sau benzile antipana pot fi o soluție pentru a evita neplăcerile provocate de o pană. Cauciucurile de tip tubeless reprezintă o altă soluție, însă mai scumpă. 

 

1 COMMENT

  1. Ar fi ideal informatii mai detaliate despre ingrijirea bicicletei pe timp de iarna. Articolul asta parca…. m-a lasat flamand de mai mult 😀

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.