Un comunicat de presă a fost transmis astăzi de președintele Joy Bike Brașov, în numele clubului pe care îl conduce. Mesajul este susținut de încă 24 de cluburi care sunt implicate activ în ciclismul din Romania.

Reacția celor de la Joy Bike este una vehementă și din textul transmis se desprind multe adevăruri și multe lucruri pe care publicul larg nu le cunoaște. Parcurgeți cu atenție textul și o să înțelegeți mult mai bine care este situația în Federația Română de Ciclism

Mai jos găsiți mesajul transmis astăzi:

“Având în vedere ultimele evenimente care au avut loc la nivel administrativ în lumea ciclismului din România, Clubul Sportiv JoyBike din Braşov transmite public următoarele:

1. Deoarece decizia de marţi, 12.11.2013, de a-l demite pe preşedintele ales democratic al Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Carol Novak, este una abuzivă şi nestatutară, nu avem cum să o acceptăm ca atare din punct de vedere legal. În conformitate cu statutul Federaţiei Române de Ciclism, Consiliul de Administraţie poate fi convocat doar de preşedinte, lucru care în mod evident nu s-a întâmplat. Considerăm convocarea acestui aşa-zis “consiliu” drept nestatutară, abuzivă şi ilegală. Mai mult decât atât, nu putem să înţelegem prezenţa celor doi angajaţi ai Ministerului Sportului şi care au semnat procesul verbal fără o împuternicire de la minister.

2. Ni se pare aberantă decizia de a suspenda clubul nostru alături de cluburile sportive Surmont, Smart Atletic, Ciclism Marghita şi Ciclism Montan Bistriţa DH şi de a sancţiona cluburile Torpedo-Vectra Zărneşti şi Intersport Miercurea Ciuc, motivele fiind insuficiente, fictive şi maliţioase. Toate aceste cluburi au activitate sportivă care se manifestă prin organizarea de concursuri de ciclism şi susţinerea de sportivi prin fonduri proprii, lucruri foarte uşor de verificat şi printr-o simplă căutare pe internet.

3. Deoarece clubul nostru, afiliat la FRC încă de la înfiinţare, din 2003, a fost ironizat în ultimul an de unii membri mai puţin inspiraţi ai vechii conduceri FRC drept “club de downhill”, ca şi când asta ar fi însemnat că înţelegem mai puţin ciclismul ca fenomen şi că suntem mai puţini îndreptăţiţi să votăm şi să luăm decizii alături de alte cluburi în cadrul structurilor federale specifice, dorim să punctăm foarte ferm câteva aspecte esenţiale:

În primul rând, în cadrul Federaţiei Române de Ciclism, conform statutului, toate cluburile sunt egale şi nu se fac discriminări între ele. Prin urmare, la fel de bine cum cluburile tradiţionale, specializate pe şosea, pot vota fără nici o problemă aspecte care ţin de organizarea de concursuri de mountainbiking (cross country, maraton, downhill, four cross) sau trial, deşi cunosc puţin sau chiar deloc (în unele cazuri) aceste discipline, nu este nici o problemă pentru cluburi ca al nostru, specializate în mountainbiking să participe în mod democratic la luarea de decizii care privesc competiţiile de şosea şi ramurile lor tipice (velodrom, ciclocros etc.).

În al doilea rând, în ciuda etichetei de “club de downhill”, care ni s-a aplicat de către oameni care, din păcate, cunosc prea puţin sportul pe care ar trebui de fapt să îl iubim necondiţionat cu toţii, dorim să le amintim acelor distinşi domni nu doar că din conducerea clubului nostru sportiv fac parte oameni care au peste zece ani de ciclism rutier de performanţă la activ, dar şi că de-a lungul timpului, de când există clubul nostru, am dat în mod regulat sportivi care au participat în majoritatea disciplinelor ciclismului, de la şosea, la ciclocros, la triatlon, până la downhill şi four cross. Evident, şi aceste date se pot consulta public.

În al treilea rând, ni se pare de-a dreptul mârşav cum persoanele maliţioase şi cu prea puţine cunoştinţe de fond despre ciclism, dar care ocupă de ani de zile funcţii nemeritate în cadrul structurilor federale, încearcă să dea o conotaţie peiorativă unei discipline din ciclism, care nu doar că este recunoscută ca atare de Uniunea Ciclistă Internaţională, dar care este ştiută unanim în lumea ciclismului drept principal motor de dezvoltare tehnologică şi un vârf de lance al progresului ciclismului în general, nu de puţine ori fiind botezată “formula unu a ciclismului”. Deci, domnilor, dacă habar nu aveţi despre downhill, fiindcă nu aţi avut măcar decenţa să vă informaţi vreodată despre această ramură, nici să nu îndrăzniţi să vorbiţi în termeni negativi despre ea! Este o disciplină la fel de meritorie ca şi oricare alta. Dumneavoastră trebuie să vă modificaţi perspectivele, fiindcă disciplina în sine nu are nici o vină.

Să nu uităm nici că în anii 2010, 2011 şi 2012, înainte ca Eduard Novak să devină preşedinte FRC ales democratic de către cluburile afiliate, clubul sportiv JoyBike a spălat ruşinea federaţiei de atunci, organizând din fonduri proprii în aceşti ani Campionatele Naţionale de Downhill, la un nivel nemaiîntâlnit, cu facilităţi de care sportivii români nu mai beneficiaseră şi cu un cuantum de premii care nu era de imaginat până atunci. Nu doar că ne-am implicat clubul în organizarea de Campionate Naţionale de downhill după ce 6 (şase) ani de zile acestea au lipsit cu desăvârşire din calendarul oficial, mulţumită sabotajului sistematic practicat de FRC-ul de atunci la adresa mountainbiking-ului, dar am dat şi sportivi care au devenit Campioni şi Vicecampioni Naţionali în aceasta disciplina (şi nu numai) şi în 2011 şi 2012 am făcut din concursul nostru de downhill de casă şi un eveniment internaţional de renume, mai precis concursul de ciclism cu cea mai înaltă încadrare la Uniunea Ciclistă Internaţională care a existat până la acea dată în România. Pentru aceste evenimente de excepţie, organizate impecabil, am primit felicitări unanime nu numai de la sportivii români, cât mai ales de la musafirii noştri din Anglia, Austria, Polonia, Croaţia, Slovenia, Bulgaria şi Ungaria, cărora nu le-a venit să creadă ce au găsit aici. şi chiar şi de la arbitrii delegaţi de UCI. Fireşte, dovezi în această direcţie există din belşug pe internet, precum şi documentarea video a concursurilor, o premieră şi ea.

Nu vom ingnora nici piedicile pe care ni le-a pus FRC în fiecare an, sub vechea conducere, în organizarea acestor Campionate Naţionale în care, practic, le făceam lor treaba, dar pe banii noştri. Ne aducem aminte de lipsa crasă de profesionalism a unor angajaţi afiliaţi vechii conduceri care nu doar că nu au fost capabili să treacă în calendarul internaţional datele de contact corecte, dar i-au pricinuit mari bătăi de cap chiar şi comisarului UCI delegat în 2012 la concursul nostru, datorită lipsei lor de interes şi a necunoşterii regulamentelor internaţionale UCI privind organizarea de curse la un asemenea calibru. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care am renunţat la organizarea în anul 2013 a unui concurs cu încadrare UCI, deşi ne doream continuitate: suma de bătăi de cap pricinuite de vechiul FRC ne-ar fi zădărnicit eforturile.

Tot aici vom sublinia faptul că şi celelalte două concursuri majore din România, Turul Sibiului şi Triada MTB, organizate de Sibiu Sport Project şi ProCycling, sunt evenimente independente şi finanţate din surse proprii care generează o imagine excelentă pentru ciclism în plan intern şi internaţional şi sunt net superioare oricărui concurs organizat vreodată de vechea gardă FRC, care încă insistă să ne bântuie. Nu ne place să ne amintim de Campionate Naţionale premiate cu o napolitană şi o portocală.

Ne mai întrebăm şi cum este posibil ca un club cum este Surmont, care a făcut pentru mountainbiking mai mult decât se poate cuprinde în cuvinte, care a organizat Campionate Naţionale ani de zile prin eforturi proprii şi care a dat pe lângă Campioni Naţionali la multiple discipline şi unul din doi comisari internaţionali UCI români (Tiberiu Macaveiu), să fie suspendat “din lipsă de activitate”, când unul dintre sportivii săi, Marcu Dan, tocmai a venit cu un bagaj important de puncte internaţionale de la Campionatele Europene din Bulgaria, desfăşurate la Pamporovo.

Nu înţelegem nici cum un sportiv care s-a calificat la Olimpiadă prin strădaniile sale personale, aşa cum este Tudor Oprea, să fie încă şicanat constant de către oameni încă active din vechiul FRC şi să fie împiedicat să-şi desfăşoare activitatea sportivă la nivel de club aşa cum este firesc.

Concluzia este clară: timp de prea multă vreme vechea conducere a federaţiei a cheltuit abuziv fonduri de stat, a umilit sportivii cu perspective şi a sabotat acest sport din rea-credinţă şi uneori din lipsă elementară de educaţie. A minţit, a furat, a dezinformat, a semănat zâzanie şi s-a manifestat agresiv cu prea mulţi oameni cu adevărat dornici să susţină ciclismul. Credem că această era s-a încheiat definitiv şi irevocabil. De aceea îl vom susţine pe Eduard Carol Novak în continuare şi nu vom tolera abuzurile grosolane prin care vechea conducere a Federaţiei Române de Ciclism încearcă să se agaţe de funcţii şi implicit de ciolan.

La fel ca şi restul colegilor noştri bine intenţionaţi şi interesaţi de promovarea şi dezvoltarea durabilă a ciclismului în România, dorim să eliminăm blocajul existent în momentul de faţă în ciclismul românesc la nivel administrativ şi credem că acest fapt se poate realiza doar prin convocarea unei Adunări Generale la care să participe toate cluburile afiliate. Din moment ce interesele de grup au demonstrat că în cadrul unei convocări de Consiliu de Administraţie, precum cea ilegală şi nestatutară de marţi, 12.11.2013, scopul urmărit este doar acela de a suspenda cluburi pentru a preveni exprimarea acestora democratică în cadrul unei eventuale Adunări Generale, îi solicităm preşedintelui FRC să nu facă o asemenea convocare. Solicităm tuturor cluburilor să participe la convocarea unei Adunări General extraordinare, cu scopul înlocuirii membrilor de consiliu care au participat la întrunirea nestatutară şi au luat hotărâri abuzive împotriva ciclismului românesc. Solicităm Ministerului Tineretului şi Sportului să ia o poziţie fermă în această situaţie, să nu mai tolereze abuzul unei facţiuni disperate din FRC care a avut prea mult timp la dispoziţie şi în toţi aceşti ani nu a demonstrat nimic, şi să ţină cont de statutul Federaţiei Române de Ciclism, care este prea des încălcat pentru a materializa interesele meschine ale antemenţionatei facţiuni.

Semnează conducerea clubului sportiv JoyBike Braşov:
Ciprian Burtan – preşedinte, Dan Pohrib – vicepreşedinte

Acest demers mai este susţinut de 24 de cluburi de ciclism care vor transmite în curand un comunicat comun

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.