Bătălia pedalelor - Shimano vs. Crank Brothers 1

Pedalele pentru MTB de la Shimano si Crank Brothers sunt foarte diferite si nu au plăcuţele compatibile. Fiecare modele are avantajele si dezavantajele sale si au fanii lor devotati. Vom analiza si compara doua modele de la acesti producatori, respectiv Shimano XT M780 si CB Eggbeater 3.

Produse in California, SUA, pedalele Crank Brothers au un design unic si deosebit ce le diferentiaza de orice alt model de pe piata. Eggbeater 3 are ax de CrMo ci corpul din otel inoxidabil. Corpul se roteste usor si precis pe doi rulmenti, unul cu role si unul cu bile.Un arc din inox tine sub tensiune 4 aripioare dispuse in jurul corpului. Aceste aripioare ofera 4 pozitii de clipsare fiind foarte utile incepatorilor.  Datorita designului minimalist pedalele nu se incarca cu noroi si au o greutate foarte mica. Plăcuţele din bronz se pot monta pe talpa in doua pozitii pentru a modifica unghiul de eliberare. Producatorul ofera kituri pentru reparatii, gratuit cat timp pedalele sunt in garantie.

Bătălia pedalelor - Shimano vs. Crank Brothers 2

Din cealalta parte a globului, tocmai din japonia vin pedalele Shimano XT. Cu fome clasice si compatibilitate crescuta cu plăcuţe de la alte firme, sunt foarte populare si apreciate. Corpul din aluminiu cu sistemul d eprindere din inox se invarte pe un ax din CrMo. Pedala are doua feţe si doua arcuri separate ce se pot regla individual. Pentru pedalele Shimano nu prea sunt disponibile piese de schimb, dar nici nu e nevoie deoarece se strica foarte rar si greu. In noroi gros si lipicios se pot infunda si pot crea probleme la clipsare si declipsare.

Bătălia pedalelor - Shimano vs. Crank Brothers 3

Crank Brothers aduna plusuri cu greutatea mai scazuta (278g vs. 350g), pretul mai mic (120$ vs. 140$), pozitii de clipsare (4 vs. 2) si abilitati mai bune pe noroi.
Shimano au ca puncte forte rezistenta mai mare, reglaj pentru tensiunea arcurilor, placute mai bune, compatibilitate cu alti producatori, pozitie mai stabila a papucilor pe pedale.
Balanta se inclina foarte putin inspre Shimano, dar in final alegerea depinde mai mult de preferintele personale ale fiecaruia.

Bătălia pedalelor - Shimano vs. Crank Brothers 4

Sursa: BikeRadar

1 COMMENT

  1. Crank Bros sunt super faine. Eu am renuntat la ele dintr-un singur motiv: strica pantofii.
    Shimano a fost foarte inspirat cand a facut pedale “mud friendly”. Mare plus: reglarea tensiunii/unghiului de declipsare.
    Look S-track: un produs ieftin, rezistent, usor si practic. (284g/perechea incepand cu la 60 euro)

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.