Xlerad - Cel mai inteligent far pentru bicicletă 1

Farurile bune de pe piata sunt caracterizate de un singur lucru: lumina puternica. Majoritatea producatorilor creaza faruri tot mai puternice, tot mai luminoase, cu leduri si baterii tot mai mari si tot mai multe.

Xlerad - Cel mai inteligent far pentru bicicletă 2

Se ajunge insa la un punct cand prea multa lumina chiar nu e necesara. Unele faruri sunt atat de puternice incat nu este permisa folosirea lor pe strazi. Limita superioara a intensitatii luminoase a fost atinsa si producatorii ar trebui sa se orienteze spre altceva. Surpriza nu a venit din partea unei mari companii ci din partea a doi tineri entuzasti si talentati. John si Kyle sunt creatorii celui mai inteligent far construit pana acum – Xlerad Smart Light.

Xlerad - Cel mai inteligent far pentru bicicletă 3

Vazut din afara farul Xlerad arata ca oricare altul. Mic, compact, cu carcasa din aluminiu si colier de cauciuc, farul se alimenteaza de la un pachet de baterii extern si se poate monta pe orice ghidon Carcasa este rezistenta la şocuri, praf si apa, protejand cu succes unicul led si complexele circuite din interior. Dotat din plin cu o multime de senzori diferiti, inteligentul far nu are nici macar un singur buton! Trebuie doar montat pe ghidon, mai departe se descurca singur. Accelerometrul detecteaza orice miscare si aprinde farul automat cand bicicleta este pusa in miscare. La oprire farul mai ramane aprins doua minute, apoi se stinge singur. Tot accelerometrele, secondate se o serie de procesoare,  maresc puterea farului atunci cand se fac coborari vertiginoase pe offroad, deoarece atunci e nevoie de mai multa lumina. Pe drumurile drepte si curate, farul revine la o intensitate normala. De asemeni lumineaza mai tare cand se fac viraje, ca ciclistul sa nu fie luat prin surprindere de un eventual obstacol.

Xlerad - Cel mai inteligent far pentru bicicletă 4

Senzorii de caldura impiedica ledul sa se arda, miscorandu-i intensitatea cand incepe sa se incalzeasca. Farul are un singur LED CREE ce poate emite maxim 1000 de lumeni! Este o valoare enorma, rar atinsa de alte faruri. Puterea minima este de 200 de lumeni si trecerea la nivele superioare se face treptat si pe nesimtite. Lumina este raspandita egal si uniform pe o suprafata mare, de catre o lentila difuza. Pachetul de baterii Litiu-ion de 5000mAh poate alimenta farul maxim 4 ore la intesitate maxima. La valoarea minima bateriile rezista 45 de ore.

Xlerad - Cel mai inteligent far pentru bicicletă 5

Desi nu are butoane, farul ofera cateva mici posibilitati de reglaj. Doar lovind usor carcasa cu degetul, se poate comuta intre diferite moduri. In Smart Mode farul isi ajusteaza singur nivelele de lumina intre 200 si 1000 de lumeni, iar in Fixed Mode lumineaza constant cu 400 de lumeni. Al treilea mod de functinare este Flash, recomandat la plimbarile diurne prin orase.

Xlerad - Cel mai inteligent far pentru bicicletă 6

Xlerad este momentan in stadiul de prototip, producatorii incercand sa adune bani pentru a demara productia in serie. Daca totul merge bine, farul va fi pus in vanzare la inceputul anului 2014. Pretul unui far cu acumulatori, incarcator si sistem de prindere va fi de 189 dolari americani.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.