Nou model de QuickRelease de la Topolino 1

Topolino este o companie americana fondata in 1999, specializata in constructia de roti. De-a lungul timpului au lansat nenumarate noutati si inovatii pe piata ciclismului si continua si astazi sa inventeze. Ultima lor creatie este un nou model de QR, numit SpeedRelease.

La bicicletele de munte au aparut axuri tot mai groase si mai rigide, de 12, 15 si chiar 20 de milimetri. La bicicletele de sosea e cam dificil sa se implementeze aceste sisteme, datorita anumitor incompatibilitati si greutatii mai mari. Topolino au dezvoltat un nou QR pentru roata fata ce se monteaza-demonteaza mai rapid si confera butucului o rigiditate mai mare. Ca o alternativa la axurile de MTB, Speed Release vine sa upgradeze rotile de cursiera cu o stabilitate si rigiditate sporita.

Nou model de QuickRelease de la Topolino 2

Pe langa plusul de siguranta, SpeedRelease este ceva mai usor decat un QR normal de otel, si in curand va aparea si o varianta de titan. Producatorul declara ca axul nu se poate desface accidental din mers, fara insa sa divulge toate secretele constructiei. Montarea este simpla si rapida. Pe dropout-ul drept al furcii se monteaza o piulita speciala ce ramane fixata acolo. Tija se infileteaza in aceasta piulita, se strange bine, apoi manerul ergonomic de la capat se pliaza. Astfel sistemul este blocat si asigurat, iar roata fixata ferm pe pozitie. SpeedRelease-ul este foarte util si la butucii cu frana disc deoarece ii impiedica sa flexeze sub forta franarii.

Din pacate noul QR nu este compatibil cu butucii clasici. Topolino va lansa in curand si o serie de butuci dedicati acestui sistem de strangere. Vestea buna e ca functioneaza cu orice furca si se spera ca pe viitor producatorii vor incorpora din fabrica piulita de pe dropout-ul drept. Noul model de butuc va fi construit din aluminiu 7075-T6 cu rulmenti ABEC5.

Greutatea unui butuc cu tot cu ax este de 140 de grame, o greutate competitiva cu cei mai usori butuci de pe piata. Modelul prezentat este doar un prototip, deci ne putem astepta ca versiunea finala sa fie imbunatatita si sa aiba o greutate mai mica. Se estimeaza ca peste trei luni vom gasii noii butuc pe rafturile magazinelor, dar pretul inca nu se cunoaste. Vor fi disponbile mai multe modele de butuci, normali pentru sosea si cu disc pentru ciclocros.

Desi oficialii de la Topolino nu au declarat nimic, pe internet circula si cateva scheme ele unui SpeedRelease pentru MTB. Asteptam cu nerabdare noutati.

Nou model de QuickRelease de la Topolino 4 Nou model de QuickRelease de la Topolino 3

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.