Ponferrada

Campionatele Mondiale din toamna viitoare, ce se vor desfășura la Ponferrada, nu vor avea un traseu atât de dificil precum se aștepta toată lumea atunci când a fost ales orașul spaniol gazdă, în urmă cu doi ani.

Ascuns într-o vale înconjurată de munți stâncoși abrupți, orașul Ponferrada trebuia să furnizeze un traseu muntos pentru Campionatele Mondiale, un parcurs care ar fi fost ideal pentru spaniolii Rodriguez, Valverde sau Contador. Însă, după publicarea profilului curselor de șosea și contratimp, se pare că parcursul nu va fi la fel de spectaculos precum se aștepta multă lume. 

Ambele curse se păstrează în limitele traseelor din anii trecuți, contratimpul fiind plat în ceea mai mare parte , în timp ce cursa pe șosea va străbate un circuit cu câteva dealuri, dar nu foarte dificile.

În locul abordării cățărărilor abrupte de lângă Ponferrada, munți ce adăpostesc ultimii urși bruni sălbatici din Europa, organizatorii au preferat un circuit tradițional. 

Circuitul de 18,2km conține două cățărări cu un total de 300m diferență de nivel. Aceste dealuri nu sunt nici lungi, nici cu pante mari, primul având o lungime de 4km cu o diferență de nivel de 200m, iar al doilea 3km cu diferență de nivel de 100m. Aceste urcări se vor simți în picioare după 255km, dar nu vor da o șansă reală cățărătorilor puri.

Cursa pe șosea

Profile

Traseul pentru elita masculină are o lungime de 254,8km, fiind alcătuit din 14 tururi de circuit. Atacanții și echipele puternice sunt avantajate de acest traseu.

Contratimpul individual

TT

Înainte de anunțarea traseelor, se specula mult pe tema unui posibil contratimp individual în cățărare la Ponferrada. Aceste zvonuri au fost spulberate odată cu publicarea profilului cursei.

Contratimpul are, parțial, același traseu precum cursa de șosea. Primii 30km sunt plați, după care urmează urcarea pe barajul Barcena ce va fi o provocare pentru specialiștii probei. 47,1km măsoară traseul contratimpului, cu o diferență de nivel de 458m.

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.