Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU0a

Guru Cycles construiesc toate cadrele de bicicleta in atelierele proprii. Pentru cadrele de carbon folosesc o metoda unicata ce include o serie de inovatii geniale. Reporterii de la BikeRumor au vizitat atelierele Guru si au fost martori la nasterea unui cadru de carbon de cursiera.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU0b

Intai se taie fâşiile de carbon din care se va face fiecare tub in parte. Modelul fâşiilor este generat de computer si sunt taiate de o masina computerizata. O semnatura a firmei Guru o reprezinta stratul superior de carbon ce pare format din benzi separate. In realitate, desupra se adauga o fâsie ce are decupate o serie de fante. Nu pare mare lucru dar astfel se scad 60 de grame fara a se diminua rezistenta.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU1

Tuburile de carbon sunt formate pe un mulaj de silicon, umplut cu bile se sticla. Dupa ce toate straturile de carbon au fost infaşurate, se scot bilele si mulajele, iar tuburile se aseaza in matrite de aluminiu. Fiecare matrita are forma unui tub de cadru, forma ce va fi transferata carbonului. In interior se introduce o punga, apoi se sufla sub presiune aer, ce mai apoi este incalzit. Matritele exercita o apasare echivalenta cu 20-25 de tone, iar presiunea aerului din interior ajunge la 130 PSI. Stratul de carbon se compacteaza, iar temperatura de 135°C topeste rasina, impregnand-o in fibra de carbon. Dupa 30-40 de minute tuburile se scot din matrita, punga din interior se indeparteaza si tuburile sunt gata pentru urmatoarea operatiune.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU2a

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU2b

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU2c

O exceptie o constituie tubul şeii ce se construieste putin mai diferit. Pentru o rezistenta superioara si o precizie ridicata, tubul şeii se formeaza impreuna cu carcasa monoblocului pe un mulaj metalic. Cele doua piese sunt prelucrate impreuna, iar la final rezulta o singura piesa.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU3a

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU3b

Dupa ce toate tuburile pentru un cadru sunt gata, se pun intr-un container si se trimit la sectia de taiere. Aici fiecare tub este taiat precis dupa dimensiunile dorite, iar marginile se slefuiesc. Dropout-urile si alte elemente sunt facute tot in atelierele proprii. In plus si majoritatea sculelor si dispozitivelor sunt construite tot de Guru.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU4a

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU4b

Urmatoarea etapa, este formarea cadrului. Pe un suport special cu monturi reglabile se monteaza fiecare teava in pozitia corecta si la unghiul potrivit. Capetele se lipesc provizoriu cu o rasina epoxidica ce are rolul de a tine cadrul laolalta.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU5a

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU5b

O operatiune pe care doar cei de la Guru o fac este chituirea tuturor imbinarilor. Incheieturile se pensuleaza cu un adeziv lichid apoi se aplica din abundenta un soi de chit. De fapt e o pasta epoxidica ce se intareste beton la temperaturi ridicate. Cadrul este bagat la cuptor, iar dupa intarirea chitului se trece la slefuirea manuala a surplusului. E o operatiune foarte migaloasa ce consuma mult timp si resurse. Cadrele astfel tratate au rezistenta si rigiditatea mult imbunatatite, iar greutatea se mareste doar cu aproximativ 60 de grame.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU6a

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU6b

Mai departe un mester artizan foarte rabdator inveleste manual toate articulatiile cu foi subtiri de carbon. Aceasta etapa transforma cadrul intr-un tot unitar si ii da un aspect foarte frumos.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU7a

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU7b

Mai apoi se inveleste cadrul cu un material textil, este bagat intr-o punga si tot aerul e scos cu un aparat cu vacuum. Inca un tratament termic face ca noile straturi de carbon sa adere la tuburile cadrului. La final materialul textil este eliminat prin sablare, iar eventualele asperitati si surplusuri sunt slefuite manual. Dupa o munca titanica un nou cadru este gata de drum. Mai trebuie doar vopsit si lacuit si poate intra in posesia unui entuziast ciclist.

Fabricarea unui cadru de carbon în atelierele GURU8a

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.