Cum va pierde Federatia de Ciclism finantarea pentru anul 2014

Acuzele au curs în ultimele luni din partea a două tabere care se consideră îndreptățite să decidă care este destinul ciclismului din Romania.

Prima tabără, cea a Președintelui ales în adunarea generală din martie, Eduard Novak, consideră că își desfășoară activitatea în mod corect și statutar (lucru confirmat și de Ministerul Tineretului și Sportului) în timp ce a doua tabără, formată din cluburi care au susținut fosta conducere, încearcă să îl înlăture pe Eduard Novak organizând adunări generale, alegând un nou președinte și angajând un nou secretar general (acțiuni considerate ca fiind nestatutare în opinia MTS).

Situația este dramatică pentru cluburile care au activitate, dureroasă pentru cei care iubesc acest sport și de cele mai multe ori amuzantă pentru cei care privesc cu detașare evenimentele și care au văzut cum ciclismul s-a transformat peste noapte în subiect de bârfă, cu oameni care se luptă pentru putere.

Ambele tabere se acuză reciproc pentru nerealizări și în acest moment instanța este singura care mai poate face lumină în această poveste încâlcită.

Din păcate povestea nu se oprește aici, Ministerul Tineretului și Sportului anunțând  încă din toamnă că ciclismul riscă să nu mai primească finanțare de la buget și cu toate că multă lume a văzut această afirmație ca o amenințare fără rost se pare că declarația doamnei secretar de stat Carmen Tocală se transformă în realitate.

La începutul acestei săptămâni toate federațiile naționale au primit un Ordin al Ministrului în care sunt precizate criteriile pe care o federație națională trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibilă pentru finanțare de la MTS.

Ordin MTS finantare federatii 2014

Pentru persoanele interesate de subiect articolul 2.6 arată în mod clar de ce acțiunile din ultima perioadă a unor membrii ai consiliului de administratie  și ale unor foști angajați vor duce la pierderea finanțării pentru anul viitor.

Art.2 Se aprobă condițiile pe care o federație sportivă națională trebuie să le indeplinească pentru a beneficia de finanțare în anul 2014, astfel :
2.1. Să fie structură sportivă recunoscută în condițiile legii, posesoare a Certificatului de identitate sportivă și a numărului de identificare, inscrisă în Registrul sportiv.
2.2. Se facă dovada publicării în extras, în termenul prevăzut de lege, a raportului de activitate și a situatiei financiare pe anul 2012, în Monitorul Oficial al României, Partea a lV-a, precum și în Registrul național al persoanelor juridice fără
scop patrimonial.
2.3. Să nu aibă obligații de plată exigibile la instituțiile din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului precum și/sau la Ministerul Tineretului și Sportului
2.4. Să nu aibă obligații de plată exigibile privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile pentru asigurările sociale de stat.
2.5. Să nu furnizeze informații false în documentele prezentate.
2.6. Să nu se afle în situația de nerespectare a dispozițiilor statutare, ale actelor constitutive și regulamentelor proprii, precum si a prevederilor legale în vigoare.
2.7. Să aibă minimum 15 structuri sportive afiliate la data depunerii cererii de finanțare.
2.8. Să transmită cererea de finanțare la termenul stabilit de Ministerul Tineretului si Sportului.
2.9. Să participe cu o contribuție financiară de minimum’10% din valoarea totală a finanțării.
2.10. Să nu se afle în litigiu cu MTS.

Ministerul Tineretului și Sportului a făcut publică poziția sa referitoare la consiliul de administratie din data de 12.11.2013 și toate acțiunile ulterioare, considerând că acestea sunt nestatutare și nule de drept. Mai jos găsiți comunicatul MTS publicat de ciclism.ro în 18.11.2013

Comunicare MTS

Cu toate că ministerul a susținut și susține în continuare că Eduard Novak este președintele FRC, un fost angajat și o parte din cluburile afiliate au considerat că este mai bine pentru ciclismul românesc să “aleagă un alt președinte”, în persoana domnului Nicolae Plugaru.

Nu suntem în măsură să judecăm deciziile unor oameni care sunt implicați în acest sport de mulți ani. Președinții unor cluburi care au ales această cale sunt foști cicliști iar domnul Nicolae Plugaru este la rândul său un fost ciclist și la ora actuală arbitru în cadrul FRC. Ce se poate afirma cu siguranță la această dată este că prin acțiunile dânșilor au reușit să compromită șansele de a obține finanțare de la MTS pentru anul 2014.

La ora actuală pe rolul instanțelor din București sunt peste 5 dosare în care se judecă problemele FRC. Mai multe plângeri penale au fost aruncate din partea ambelor tabere. Situația este de neacceptat atât pentru cluburi cât și pentru sportivi și nimeni nu pare decis să renunțe, ambele părți invocând dorința de a ridica pe noi culmi de succes a ciclismului românesc.

Poate că din mijlocul acestei nebunii și din prea multă dorință de a ne aduce contribuția la renașterea ciclismului uităm cel mai important lucru, de fapt cluburile uită cel mai important lucru, acela că Federația Română de Ciclism nu este a domnului Eduard Novak și nici a domnului Nicolae Plugaru așa cum nu a fost nici a domnului Vasile Selejan. Cluburile au la îndemână cel mai puternic instrument și pot rezolva această problemă in decurs de maxim 30 de zile.

ADUNAREA GENERALA EXTRAORDINARĂ poate fi convocată cu semnătura a 2/3 din membrii afiliați și Adunarea Generală poate decide drumul FRC. O Adunare Generală convocată corect, cu participarea tuturor cluburilor, va primi de la MTS acordul și hotărârile vor fi statutare.

Domnilor, v-ați jucat mult prea mult cu ciclismul din România. Arătați că vă pasă, organizați o întâlnire în care să uitați de orgolii și de interese mărunte și tranșați odată pentru totdeauna destinul acestui sport.

Dacă finanțarea pentru anul 2014 pare iremediabil pierdută poate că pe viitor vor putea fi accesați bani de la buget, care împreună cu sponsorizările de care ciclismul poate beneficia vor permite conducerii FRC să reconstruiască ciclismul de performanță.

 

4 COMMENTS

 1. Visezi frumos Ovidiu… dar ai vazut si tu cum pun problema “fostele vedete” – daca n-ai fost ciclist de performanta inseamna ca esti un nimeni, iar daca ai casigat medalii olimpice “cine esti tu sa vii sa faci ordine” 🙂
  Oricum o dai, tot nu-i bine cu romanii… interesul si orgoliile poarta fesul

 2. Foarte bun articolul. Pacat insa ca “fostele vedete” nu mai doresc alta AG pe motiv ca ei au “organizat” una deja, sedinta la care a fost ales deja “democratic” un presedinte si s-au schimbat oameni in diferite functii. Din fericire pentru unii totul a fost un circ ieftin.
  Sper din tot sufletul sa nu trebuiasca sa asteptam deciziile definitive in cele 5 dosare pentru a se face lumina la FRC, pentru ca, am impresia, vom avea mult de asteptat.

 3. Ce rost mai are inca o adunare daca si MTS recunoaste pe Novak ca presedinte? Astea sunt prosti dupa parerea mea. Cred ca MTS desi recunoaste pe Novak ca si presedinte, nu-l sustine si vre sa fie schimbat. Eu asta inteleg din aceasta scrisoare.

 4. Asa cum in 2013 am alergat fara bani de la FRC atat Nationalele la Cluj, Europenele la Olomuoc, Balcaniada la Ciuc ( pt noi au fost peste 4000 km ),
  Mondialele la Firenze, iar pentru inscriere la aceste competitii angajatii cu salarii de la stat pt putin nu ne-au cerut comision, nu stiu pe cine ar putea speria ca Federatia pierde… ce anume pierde?…cine a beneficiat de finantare de la MTS de zeci de ani si :
  -1° nu stie nici macar cati ciclisti romani sunt legitimati in Romania sau oriunde, desi la Cluj nu am vazut mai mult de 100 de unitati in toate categoriile, fetele incluse;
  -2° trimite la Europene in ultima zi de inscriere atlet fara legitimatie de sportiv, pt ca federatia nu i-a facut-o: de la 1.01.2013 pana in 20.07.2013. Dar domnilor la concursurile de selectie, inclusiv nazionale a alergat cu hartia igienica in buzunar ?
  -3° nu a platit contributiile individuale ale persoanelor care au insotit atletii la competitiile internazionale nici macar pana astazi si altele; platiti intai datoriile si apoi ganditi-va la finantarile pe care nu stiti ce destinatie sa le dati….
  -4° asta mi-a placut cel mai tare: media orara la crono amatori de la Nationale la Cluj afisata de comisia de arbitraj a federatiei ROMANE se apropie de 60km/h… sper sa nu o vada Tonny Martin sau Fabian Cancellara ca se sperie si ei ca FRC pierde finantarea pe 2014. Apropò, D-l Plugaru este arbitru ….FRC ??? Imi pare rau de el, caci nici macar nu am avut ocazia sa ne cunoastem…

  Dragi tovarasi, inchideti baraca fostului ciclism romanesc si cautati-va alta meserie, sau mergeti si va calificati unde se face ciclism.
  Intre timp Eduard apuca-te serios sa aduni pe cei care s-au pregatit fara bani de la buget si au o bruma de conditie, si cu sau fara finantarea MTS, vezi cine este in stare sa coordoneze o programare a sezonului 2014 si sa faca pregatirea generala de iarna si … PE CAI (MTB, ciclocross…) ca sa salvam tehnic 2014, ca sa speram la Rio.
  Ia ca model Israelul pt ca vei vedea ca peste trei ani vor ajunge ca Slovenia, Eritrea sau Africa de Sud care sunt deja a doua forza a ciclismului mondial.

  Va doresc un An Nou, Nou !!!

  Lasati sa faca dreptate justitia si sa fie platiti cei care muncesc, ca la barfe noi romanii suntem asi; vedeti m-a prins valul si pe mine si speram ca m-am dezvatat de cand mi-am schimbat peisajul zilnic…; dar sangele apa nu se face !
  Si eu sunt convins ca sangele romanesc este dintre cele mai bune. I-am spus lui Fuentes ca nu l-as schimba nici macar cu al lui Rodriguez. Pt ca avem grupe diferite…

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.