E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 1

Angrenajul Sram XX1 are de acum un concurent serios din partea firmei e*thriteen. Noul lor angrenaj numit TRS tocmai a fost lansat si deja a impresionat pe toata lumea. Desi e ceva mai greu si mai scump decat XX1, angrenajul TRS s-ar putea sa aiba performante mai bune.

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 2

Simplitatea unui groupset cu o sigura foaie atrage tot mai multi ciclisti, iar fimele producatoare se grabesc sa le vina in intampinare. E13 a dezvoltat un angrenaj deosebit, rigid si performat, compatibil cu grupul XX1. TRS Race Crank are acelasi profil cu dinti alternanti laţi-înguşti. Aici se opresc insa asemanarile cu pedalierul celor de la Sram. Piesele TRS-ului nu sunt compatibile cu cele ale concurentei si foloseste alte dimensiuni si standarde.

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 3

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 4

Pe cantar TRS indica 595 de grame, echipat cu o foaie de 30 de dinti. Adaugand si cupele cu rulmenti ajungem la 675 de grame, cu 20-30 de grame mai mult decat XX1.

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 5

In ce priveste tehnologia folosita, E13 se abate putin de la metodele folosite de altii. Cel mai neobisnuit lucru este interfata axului cu bratul stang. Capatul axului este triunghiular, ceea ce se traduce printr-o suprafata mai mare de contact, rigiditate sporita si uzura scazuta. Denumita P3 Lobe Interface, aceasta metoda de fixare a fost folosita la tancurile germane, deci in mod clar e de incredere.

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 6

Alta diferenta fata de XX1 e metoda de prindere a foii de braţ. In timp ce majoritatea producatorilor folosesc foi prinse cu suruburi de un suport integrat in braţ, E13 isi fixeaza foaia direct, pe un suport canelat, cu ajutorul unui lock ring. Avantajele sunt clare: foaia este construita dintr-o bucata, deci are rigiditate mai mare, iar montarea e mult mai simpla si mai stabila. Sunt si mici dezavantaje, deorece se pot folosi doar foi produse de E13 si pentru inlocuirea lor e necesara o scula speciala. Exista si un adaptor cu ajutorul carui se pot monta foi nomale cu BCD de 104mm.

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 7

O alta particularitate a TRS-ului este ca in locul foii unice se poate monta un grup de 2 foi. E13 a produs o piesa extraordinara, un grup de 2 foi construite dintr-o singura bucata. E disponibila in doua marimi, 22/36 si 24/38. Rigiditatea acestui angrenaj poate fi cu greu egalata, iar faptul ca se poate comuta atat de usor intre o foaie si doua foi este un mare plus.

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 8

Nici axul monoblocului nu este la standardele actuale. In timp ce majoritatea producatorilor merg pe ax de otel de 24mm, E13 foloseste un ax de aluminiu de 30mm. Acest model de ax este mai rigid si mai usor, dar se potriveste doar cu monoblocul firmei.

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 9

Foile pentru TRS sunt disponibile intr-o mare varietata de marimi, de la 28 la 38 de dinti, din doi in doi dinti. Toate foile sunt comaptibile cu sistemele de 10 si 11 viteze. E13 produce si foi clasice cu BCD 104 si grosimea de 5mm. Sunt disponibile 4 modele, cu 32, 43, 36 si 38 de dinti, toate compatibile cu 8, 9, 10 si 11 viteze.

E13 TRS - angrenaj de top pentru MTB 10

Pretul unui angrenaj este de 370 de dolari, dar cuprinde doar bratele si o foaie. Monoblocul trebuie achizitionat separat.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.