Cea mai bună frână de la Shimano - XTR M987 1

M987 este indicativul noul model de frana hidraulica pe disc de la Shimano. Frana face parte din gama XTR si este dedicata competitiilor de MTB. Fata de vechiul model, are in plus cateva modificari salutare.

Shimano XTR Race nu isi dezminde denumirea, fiind o frana extrem de competitiva, simplu de folosit, usoara si puternica. Cele mai mari schimbari s-au facut la manetele de frana. Manetele scurte si indemânoase se pot actiona doar cu un deget si sunt construite din carbon. Corpul manetei este dintr-un aliaj de magneziu, iar suruburile sunt din titan, ceea ce aduce o importanta scadere de greutata fata de modelele vechi ce erau integral din aluminiu. S-au redus astfel 21 de grame din fiecare frana, plasand modelul M987 pe un loc fruntaş in topul franelor. Fiecare maneta se poate monta si pe stanga si pe dreapta ghidonului.

Cea mai bună frână de la Shimano - XTR M987 2

Etrierul de magneziu este mic si usor, dar pistoanele mari exercita o forta mare de strangere. E construit dintr-o singura bucata, pentru rezistenta maxima si utilizare indelungata. Conectorii si alte elemente sint fabricate din titan. Pistoanele sunt ceramice, ceea ce le impiedica sa se incalzeasca, iar placuţele standard au suportul din aluminiu. Pentru un plus de performanta sunt disponibile separat placuţe de frana cu aripioare de aluminiu. Aceste aripioare ies in afara etrierului si ajuta la racirea placutelor, minimizand piederea de putere datorata supraincalzirii.

Cea mai bună frână de la Shimano - XTR M987 3

Discurile de frana RT98 IceTech se incalzesc mai greu si disipa caldura mai usor. Fiecare disc este construit dupa un model sandwich, dintr-un strat de aluminiu prins intre doua straturi de otel. Pentru upgrade exista si o varianata mai avansata de disc numita RT99 Freeza. Aceste discuri au in plus cinci seturi de aripioare de aluminiu, plasate pe interior, ce ajuta la o racire si mai rapida.

Cea mai bună frână de la Shimano - XTR M987 4

Puterea de franare este uimitoare, datorita sistemului ServoWave. Acest sistem permite aplicarea unei presiuni din ce in ce mai mari, pe masura ce maneta este actionata. Doar cu un singur deget bicicleta se poate opri rapid, sigur si fara efort. E nevoie de o mica perioada de acomodare cu functionarea sistemului deoarece la inceput ofera o senzatie neobisnuita.

Cea mai bună frână de la Shimano - XTR M987 5

Aerisirea sistemului se face usor, la fel ca si montatul-demontatul conductelor. Distanta dintre placute si disc se poate regla cu ajutorul unei unelte. Discurile sunt disponibile in ambele variante si cu fixare CenterLock si cu SixBolts, in marimi de 180/160/140mm. Un set faţă + spate cantareste aproximativ 465 de grame si costa in jur de 400 de euro.

Cea mai bună frână de la Shimano - XTR M987 6

2 COMMENTS

  1. Intra-devar, Shimano duce mai departe XTR!
    O intrebare, pe care nu am reusit sa o elucidez nici de pe “review-urile” externe; maneta se poate regla ca pozitionare de ghidon ? Vizual lipseste acel surub care facea treaba asta pe loc, poate acum se face cu o cheie/imbus, dar macar, se poate face ?

    Multumesc

  2. ce sa vrei mai mult de la un set de frane, e foarte bine ca au scos si discuri is(6 suruburi), asta dovedeste ca vor sa se sxtinde cat mai mult, nu mai est obligat sa ai center lock ca sa poti folosii discurile din pachetul original de la xtr, franele shimano sunt foarte greu de egalat in ultima vreme, cei de la avid nu se mai tin de exemplu nici de slx-uri, fiind mult sub ele, cat despre magura sau altele, acolo e alta treaba. frumoasa prezentare oricum, si un pret excelent in comparatie cu ce primesti

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.