00. Angrenaje cu foi ovale

Foile ovale nu sunt o noutate, ele de fapt au o istorie indelungata in spate. Multi cred ca Shimano a dezvoltat foile ovale prin anii 80, dar adevarul este ca primele modele au aparut cu mult timp inainte, in anul 1890. Au ramas putine informatii despre pionierii acestor angrenaje, pana in anii 80 aparand foarte putine modele.

01.1 Angrenaje cu foi ovale

La inceputul secolului, foile ovale se construiau mai mult „dupa ochi”, fara sa se cunoasca prea bine principiile teoretice. Un exemplu este foaia Durham, cu o ovalitate extrema ce pare aproape imposibil de folosit.

01.2 Angrenaje cu foi ovale Durham

La inceputul anilor 80 Shimano a lansat celebrul model Biopace ce a revolutionat lumea angrenajelor. Desi Biopace nu se mai produce, se mai gasesc de cumparat si in zilele noastre si unii inca le mai folosesc. Astazi, principiul de functionare al Biopace este considerat gresit. Ovalitatea este aliniata cu bratul foii, ceea ce se credea ca ajuta la trecerea punctului mort. In realitate ingreuna trecerea de punctul mort, deoarece chiar in acel moment varful ovalului tragea mai mult lant, ceea ce necesita mai mult efort. Un efect benefic se simtea, dar solicita prea mult musculatura.

02.1 Angrenaje cu foi ovale Biopace 02.2 Angrenaje cu foi ovale Biopace

Concurenta nu a intarziat sa apara, acea decada cunoscand foarte multe experimente in domeniu. Shimano a fost imitat fara scrupule de conationalii de la SR Sakae. Angrenajul SR Ovaltech, seamana mult cu Biopace, avand doar curburile mai mici.

S

Tot din Japonia e si firma Sugino, ce a lansat un angrenaj similar numit Cycloid.

04. Angrenaje cu foi ovale Sugino Cycloid

Raspunsul europenilor a fost foarte prompt, Miche Italia iesind la rampa cu foile Ovalsystem, copie fidela a Biopace.

05. Angrenaje cu foi ovale Miche Ovalsystem

Si angrenajul italian Ofmega S.I.O. este aproape identic, de departe neputand fi deosebit de altele.

06. Angrenaje cu foi ovale Ofmega SIO

Nici francezii de la Stronglight nu vin cu nimic nou, foile Biostrong fiind cat se poate de asemanatoare cu alte concurentilor.

07. Angrenaje cu foi ovale Biostrong

In anii 90 foile ovale au cunoscut un declin serios, raspandirea pedalelor tip SPD contribuind in mare parte la aceasta. Punctul mort nu mai constituia o problema, deoarece pedalele cu placuţe facilitau o pedalare mai rotunda. Se mai fac totusi cateva incercari timide si fara succes din partea Mavic (Franta), EGGring (Anglia), Harmonic (Monaco) si MPS (Ucraina).

08. Angrenaje cu foi ovale Rotor

Dupa anul 2000, cercetari mai minutioase permit constructia unor noi modele de angrenaje cu foi ovale. Firma Rotor din Spania lanseaza un nou model de foi eliptice, cu multiple posibilitati de montare si reglare. Dupa ce au fost folosite de cativa profesionisti in tururi cicliste de mare anvergura, aceste angrenaje au incepand sa castige popularitate. Profitand de aceasta, si alte firme au lansat modele noi de foi ne-rotunde.

09. Angrenaje cu foi ovale Rotor

Rotor au momentan patru modele de foi eliptice, ce pot fi montate intr-o mare diversitate de pozitii. Diferenta majora fata de Biopace este ca foile Rotor se monteaza cu partea cea mai aplatizata inspre bratul angrenajului. Astfel se trece mai usor de punctul mort, deoarece necesita cea mai mica forta in acel moment. O foaie de 53 de dinti se va simti ca una de 51 de dinti in punctul mort si ca una de 55 dinti in punctul de forta maxima.

10. Angrenaje cu foi ovale Rotor

Q-Rings Road Standard se produc pentru orice tip de brat, cu BCD de 130, 135 si 144mm. Q-Rings Compact este similar, doar ca are foi mai mici. Q-Rings MTB este destinat bicicletelor de munte, cu BCD 110/74 pentru angrenaje duble si BCD 104/64 pentru angrenaje triple. QXL Rings este un model pentru profesionisti, cu un grad mai mare de ovalizare si performante mai bune la sprinturi si contratimp.

11. Angrenaje cu foi ovale Rotor

Stronglight au reinventat si ei foaia, noul model Osymetric semanand mai degraba a dreptunghi decat a oval. Francezii afirma ca aceste foi maresc performanta cu 10% in timp ce micsoreaza uzura componentelor cu 10%. Foile Osymetric se produc doar pentru cursiere si se fabrica in toate dimensiunile uzuale, pentru toate tipurile de angrenaj.

12. Angrenaje cu foi ovale Osymetric 13. Angrenaje cu foi ovale Osymetric

Ogival este tot o firma franceza ce au experimentat cu o noua forma. Ovalul foii este ascutit la capete, semanand cu o minge de rugby. Foile Ogival se produc intr-o mare varietate de forme, culori si marimi, pentru sosea, MTB chiar si pentru XX1. Este disponibil si un adaptor pentru schimbatorul de foi ce-i permite sa fie montat mai sus pentru a nu interfera cu varful foii. Se monteaza la fel ca Rotor, cu partea aplatizata aliniata cu bratul pedalier.

14. Angrenaje cu foi ovale Ogival 15. Angrenaje cu foi ovale Ogival 16. Angrenaje cu foi ovale Ogival

Mai exista pe piata si alte angrenaje cu foi ovale, de la KCNC, FSA, probabil si de la alte firme, dar sunt putin cunoscute si rar folosite.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.