In urma cu ceva timp alegerea unui monobloc era simpla. Conta in primul rand lungimea axului (110-130mm), apoi lungimea corpului (68 sau 73) si tipul filetului (englez sau italian). In ultimii ani industria ciclismului a fost bombardata cu o varietate de monoblocuri ce creaza confuzie si in randul mecanicilor experimentati.
Monoblocul cu filet si rulmeti interiori
Multi ani s-a mers doar pe acest tip de monobloc, simplu, usor si ieftin. Carcasa din cadru are un filet marunt ce sustine foarte bine monoblocul, iar rulmentii aflati in interior sunt la adapost de apa si mizerie. Partile negative erau rulmentii mici ce ofereau performante scazute si axul lung ce flexa si se se indoia repede. Montarea si demontarea erau simple putand fi facute de oricine.
Monoblocul cu filet si rulmeti exteriori
Mutarea rulmentilor in exteriorul cadrului a adus cateva avantaje mari. Diametrul lor a s-a marit si numarul de bile a crescut astfel ca s-a micsorat uzura si s-a imbunatatit rulajul. Axul mai gros si mai rigid e iarasi un mare plus. Problemele apar datorita expunerii rulmentilor la apa si mizerie de pe traseu. Cupele au acelasi filet ca la monoblocurile interne iar montajul este relativ simplu.
Monoblocul BB90/BB95
A fost indrodus de Trek in anul 2007, BB90 fiind dedicat cursierelor, iar BB95 MTB-urilor. 90mm este latimea monoblocului la cursiere iar 95mm e latimea la MTB. Cupele filetate au fost eliminate, iar rulmetii presati direct in cadru. Pentru asta cadrele trebuie prelucrate si finisate cu mare precizie, ca rulmetii sa se potriveasca perfect. Eliminarea cuvetelor a dus la o scadere in greutate, crestere a rigiditatii si montare mai simpla. Se folosesc aceeasi rulmenti, astfel ca se potrivesc aceleasi axuri ca la monoblocurile cu filet. Pentru montare si demontare trebuie scule dedicate si o indemanare mai mare. Nu se pot folosi ghidaje pentru lant sau schimbatoare de foi E-type.
Monoblocul PF86/PF92
Monoblocurile PressFit folosesc de asemenea cadre fara filet. Singura deosebire fata de BB90 este ca la PF rulmetii sunt introdusi intr-o carcasa de plastic. Montarea este ceva mai usoara si nu e nevoie de tolerante perfecte. Carcasa monoblocului are 86mm la cursiere si 92mm la MTB. In rest functionalitatea este identica cu BB90, chiar daca unii producatori se lauda ca PF-ul mareste rigiditatea cu 10 procente.
Monoblocul BB30
Si la acest tip rulmentii se introduc direct in cadru. Diferentele apar la dimensiune, deoarece BB30 foloseste rulmenti mai mari si un ax de gros, de 30mm. Datorita axului mai gros fabricat din aluminiu, rigiditatea a crescut iar greutatea a scazut. Montajul este mai migalos deoarece anterior rulmentilor se introduc doua sigurante elastice ce se fixeaza intr-un canal din cadru. Carcasa monoblocului trebuie sa aiba cote foarte precise, pentru o fixare perfecta. La avantaje avem greutate mica, rigiditate mare, rezistenta la torsiune, Q-factor mic. La dezavantaje putem trece montare-demontare dificila, tolerante crescute, carcasa de doar 68mm, pretul mare.
Monoblocul PF30
Este similar cu BB30, impartasind aceeasi rulmenti si ax, dar are in plus o carcasa de plastic intre cadru si rulmenti. Are toate calitatile de la BB30 si vine in plus cu avantajul montarii facile si a tolerantelor mai scazute. In plus e mai ieftin si are protectie mai buna impotriva apei si noroiului.
Monoblocul BBright
A fost introdus de Cervelo si difera de alte modele prin faptul ca nu este simetric fata de centru. Reprezinta o varianta modificata a PF30, partea dreapta fiind indentica cu PF. Rulmentul din stanga este pozitionat cu 11mm spre exterior, ceea ce permite realizarea unor carcase de monobloc mai late. Marele atu al acestui sistem este o rigiditate mai mare, datorata carcasei mai late si chainstay-urilor mai departate.
Monoblocul BB386 EVO
Acest monobloc aduna avantajele tuturor celorlalte monoblocuri, fiind momentan cel mai bun din lume. Practic este un PF30 cu corpul lung de 86/92mm. Combina astfel rulmentii mari, axul gros de 30, si carcasa mai lata. Rezulta o combinatie ideala, cu o rigiditate foarte mare, protectie buna a rulmentilor, montare facila si tolerante scazute. Cadrele dedicate au carcasa mai lata, chainstay-urile mai departate si downtube-ul mai gros, ceea ce se traduce in performante superioare. Alte plusuri sunt pretul scazut si compatibilitatea cu orice angrenaj.
BB-UN26 via JAPAN a fost cel mai rezistent monobloc care l-am avut vreodata.
Spre deosebire de cel din imagine, avea doua bucsi filetate (stg.+ dr.) executate din aliaj de aluminiu si eloxate negru, iar restul era din otel de inalta calitate. L-am primit in anul 1996 de la cineva care iesea in afara tarii si care era ahtiat in biciclete. Dupa mai multi ani de pedalare, cand au inceput sa apara si la noi in tara alte tipuri de angrenaje cu BB-uri mai usoare, am renuntat definitiv la vechiul BB care nu avea niciun pic de joc si am luat un FSA V-Drive pe rulmenti exteriori; un moft, ca era mai usor, dar ulterior am ramas total dezamagit de performantele lui care erau trecute-n specificatii.
Mi se pare foarte normal, daca azi cand se folosesc asa-zisele „tehnologii avansate” iar preturile is destul de mari si pretentiile cumparatorilor sa fie pe masura!