Biciclete electrice moderne de la Haibike 1

Criticate de unii, adorate de altii, bicicletele electrice patrund incet in toate nişele ciclismului. Daca acum cativa ani motorul electric era montat doar pe bicicletele de oras, in ultimul timp e prezent si pe MTB-uri. Chiar si discipline mai extreme au inceput sa fie motorizate, Haibike lansand deja modele de ebike pentru Downhill si All Mountain.

Biciclete electrice moderne de la Haibike 2

Noile ebike-uri de la Haibike beneficiaza de extraordinarele motoare Bosch Gen2 Centerdrive. Motorul este amplasat in inima bicicletei, in locul monoblocului pedalier, cea ce muta jos centrul de greutate, asigura un echilibru mai bun si o manevrabilitate superioara. Spre deosebire de alte motoare similare, ce au un cuplu de 35-45NM, Bosch Gen2 genereaza 60NM la o putere de 350W. In plus are o gama de senzori ce detecteaza cadenta si puterea ciclistului, ajunstand din mers puterea transmisa catre roata spate.

Biciclete electrice moderne de la Haibike 3

Cea mai impresionanta bicicleta de la haibike se numeste Nduro Pro26 si este o masinarie electrica de downhill. Cadrul de aluminiu are patru pivoti si o cursa de 180mm. In partea din fata se afla o furca Fox cu o cursa de 180mm, ceea ce face aceasta ebike ideala pentru coborari pe trasee abrupte. Bateria de 3kg e amplasata pe partea interioara a tubului inferior, putand fi detasata la nevoie. Capacitatea bateriei este uluitoare, ea putand alimenta motorul pentru 50km in mod turbo si aproape 160km in mod economic. Transmisia mecanica este compusa dintr-un groupset Sram XX1, asortat cu roti Crossmax. Cei ce vor sa urce in varf de munte fara sa pedaleze, trebuie sa scoata din buzunar 8600 de dolari.

Biciclete electrice moderne de la Haibike 4

Modelul Xduro AMT Pro27.5 este orientat catre All Mountain, avand o suspensie spate de 150mm si furca Fox 34 Talas CTD, cu o cursa reglabila intre 120 si 160mm. Are acelasi motor si aceeasi baterie, dar ruleaza pe roti Crank Brothers de 27.5” si e dotata cu groupset Sram X0. Datorita echiparii mai modeste, pretul a scazut pana la 7800 de dolari. Alte modele cu Bosch Centerdrive sunt Xduro AMT RX27.5 la 5500 dolari, FS RX27.5 la 4900 dolari si RX 29er la 4000 de dolari.

Biciclete electrice moderne de la Haibike 5 Biciclete electrice moderne de la Haibike 6

Pentru sosea exista un model dedicat, numit Xduro SuperRace. In vreme ce la modelele MTB motorul era limitat la maxim 32km/h, la SuperRace poate ajunge pana la 45km/h. Cadrul este construit din aluminiu hidroformat 6061, iar furca rigida este de carbon. Rotile de 28” Reynolds Assault SLG au jante de carbon si anvelope Schwalbe Durano E de 622×28. Angrenajul Sram X0 cu 10 viteze pune bicicleta in miscare, in timp ce pentru oprire sunt responsabile franele hidraulice pe disc Magura MT4.

Biciclete electrice moderne de la Haibike 7 Biciclete electrice moderne de la Haibike 8

Nu putea sa lipseasca un model de trekking si oras, dotat cu aripi, portbagaj, dynohub si pompa. Xduro Trekking RX este angrenat de un sistem Sram Dual Drive, ce combina o caseta de 9 pinioane cu un gearhub cu 3 viteze. Motorul Bosch impreuna cu cele 27 de viteze, fac din aceasta bicicleta o masinarie foarte performanta potrivita pentru orice drum si orice distanta. Este si una dintre cele mai ieftine din gama, pretul unei biciclete complet echipate fiind de 4000 de dolari.

Biciclete electrice moderne de la Haibike 09 Biciclete electrice moderne de la Haibike 10

Viitorul bicicletelor electrice este destul de incert. Desi tot mai multi producatori lanseaza tot mai multe modele, marea masa a consumatorilor inca sta departe de ele.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.