Tijă reglabilă imbatabilă - Fox DOSS 1

Probabil cel mai bun upgrade ce se poate face unei biciclete de munte este instalarea unei tije reglabile. Posibilitatea de a coborî şi ridica şaua din mers ofera un mare avantaj, mai ales in competitiile de XC. Pe coborari şaua se lasa pentru a se obtine o pozitie mai echilibrata si mai sigura, iar pe urcari şaua se ridica la maxim pentru a beneficia de o mai mare forta musculara.

Tijă reglabilă imbatabilă - Fox DOSS 2

Foarte multi producatori au lansat tije reglabile, dar foarte putini s-au remarcat prin ceva deosebit. Majoritatea tijelor reglabile se uzeaza nepermis de repede, capata joc si functioneaza defectuos. Binecunoscuta firma de suspensii Fox a lansat cu ceva timp in urma o tija ce se vrea cea mai fiabila de pe piata. Haideti sa o analizam si sa vedem prin ce se remarca.

Tijă reglabilă imbatabilă - Fox DOSS 3

Un lucru neplacut la aceste tije este greutatea suplimentara pe care o aduc. Nici cele mai usoare nu coboara sub 500 de grame, iar unele se apropie si de 600. Tija noastra le intrece pe toate, cu o greutate maxima de 667 de grame. Aceasta greutate vine de la componentele solide si rezistente ce asigura o functionare indelungata si lipsita de probleme. Cei ce vor o bicicleta usoara vor sta departe de DOSS, dar cei ce vor ceva fiabil cu siguranta vor citi mai departe.

Tijă reglabilă imbatabilă - Fox DOSS 4

Tija Fox se fabrica in patru modele, cu doua grosimi diferite, fiecare avand doua curse diferite. Diametrele disponibile sunt 30,9mm si 31,6mm, fiecare avand doua variante, cu o cursa de 100mm si de 125mm. Tija are trei pozittii similare cu sistemul CTD – Climb, Trail, Descent. Climb este pentru urcare, cand tija este complet ridicata, Trail este pozitia intermediara, pentru teren plat, iar Descent este pentru coborare, cu saua in pozitia de jos.

Tijă reglabilă imbatabilă - Fox DOSS 5

Fox DOSS nu include nici un sistem hidraulic, functionarea s-a bazandu-se pe componente mecanice, plus o camera de aer de joasa presiune. Maneta de comanda actioneaza un cablu de schimbator, tras printr-o camasa normala. Capatul cablului se ataseaza pe exterior, in partea superioara a tijei. Reglarea si inlocuirea cablului si camasii se pot face foarte usor, la fel ca la manetele de schimbator.

Tijă reglabilă imbatabilă - Fox DOSS 6

Maneta are un design deosebit fiind de fapt compusa din doua parti. Cele doua manete pot fi actionate separat pentru aducerea şeii in pozitia dorita. Cand se apasa pe maneta mica, de culoare neagra, şaua coboara doar 4cm, pana in pozitia Trail. La actionarea marii manete argintii, şaua coboara pana la capatul cursei, in pozitia Descent. La o noua apasare a manetei mari, tija revine in pozita initiala, complet extinsa. Colierul manetei se poate monta in orice pozitie, si pe stanga, si pe dreapta, si deasupra si dedesubt. La apasare maneta se simte rigida, necesitand o forta mai mare decat de obicei. Pe traseu, aceasta caracteristica este salutara, maneta putand fi bruscata fara frica.

Tijă reglabilă imbatabilă - Fox DOSS 7

Tija reglabila de la Fox a fost testata intens timp de un an, in incercarea de a si se descoperi limitele. In timp ce multe alte tije capata joc dupa cateva luni, DOSS a ramas ca noua si dupa un an de folosire. Coborarea este rapida, iar urcarea este mai lina pentru a evita lovirea cu saua a partilor moi. Si maneta se comporta exemplar fara sa dea rateuri si fara sa sufere defectiuni.

Desi foarte buna, Fox DOSS nu este perfecta. Un lucru deranjant este cablul exterior, ce arata urat si este expus apei si noroiului. Nici cursa de 125mm nu este suficienta pentru unii, iar greutatea prea mare sperie pe multi. Pretul de 340 de dolari este cam mare in opinia multora, dar deja e un lucru obisnuit la Fox. Se spera ca o noua versiune sa elimine sau sa diminueze aceste minusuri si eventual sa vina cu un pret mai mic.

Sursa: BikeRumor

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.