ENSO685, o incredibilă jantă de FatBike 1

Jante de carbon pentru FatBike s-au mai facut si cu siguranta se vor mai face, insa nici una nu se apropie de Enso685 si nici in viitorul apropiat nu va avea concurenti. Designul uimitor, greutatea extrema si tehnologia incredibila, situeaza aceasta janta in varful ierarhiei.

ENSO685, o incredibilă jantă de FatBike 2

Kuroshiro este o firma noua, intemeiata insa de un om cu experienta de 22 de ani in domeniu. Desi numele e de influenta japoneza, firma este italiana, iar creatorul jantei se numeste Mauro. Enso inseamna cerc, 6 indica circumferita de 26″, iar 85 este latimea in milimetri a jantei. Mauro a incredintat constructia acestei jante firmei conationale Alchemist, despre care am scris intr-un articol anterior.

ENSO685, o incredibilă jantă de FatBike 7

Designul noului cerc este deosebit, avand o serie de inovatii tehnice nemaivazute. Enso este realizata in intregime din fibra de carbon si este atat de rigida incat nu a fost nevoie ca gaurile niplurilor sa fie capsate. Rigiditatea extrema vine de la cele 14 straturi de carbon dispuse diferit, 6 mono-directionale si 8 bi-directionale. Comparativ cu alte modele, acest procedeu imbunatateste rigiditatea laterala a jantei cu 18 procente.

ENSO685, o incredibilă jantă de FatBike 4

Cea mai fascinata caracteristica este insa canalul central trasat in zig-zag pe toata suprafata jantei. Gaurile pentru nipluri sunt amplasate in acest canal, ceea ce le confera o mare rezistenta la rupere. In timp ce la majoritatea jantelor spitele se pot tensiona pana la 130kgf, la Enso, spitele se pot intinde pana la o valoare de 380kgf!!! Datorita peretilor intariti, nici nu e nevoie de saibe metalice sub nipluri. Fiind spitata cu o tensiune atat de mare, roata va capata o rigiditate si o rezistenta de neegalat.

ENSO685, o incredibilă jantă de FatBike 5

Pentru constructia rotii, se folosesc Sapim Super Spoke, spite foarte rezistente la intindere. Niplurile Sapim Polyax au capul de forma conica, astfel ca se aseaza perfect in gaurile din janta. Multumita niplurilor speciale si tensiunii foarte mari, roata nu are nevoie de banda de izolare pentru a rula cu anvelopa tubeless. Este nevoie doar de un pic de lichid antipana, si anvelopa se poate monta fara camera, usurand rotile de multe sute de grame.

ENSO685, o incredibilă jantă de FatBike 3

Enso685 cantareste in jur de 415 grame, o greutate uimitoare pentru o janta lata de 85mm. Spitate cu butuci Tune si spite Sapim, setul de roti cantareste aproximativ 1600 grame, mai usoare decat multe roti de XC. Lipsa camerelor si a benzilor de protectie face ca aceste roti sa se roteasca usor, fara diferente prea mari fata de o roata de MTB. FatBike-ul Salsa Mukluk a slabit instantaneu 3kg cand i-au fost montate aceste roti in locul celor celor din dotare.

ENSO685, o incredibilă jantă de FatBike 6

Deocamdata Enso este in stadiul se prototip si inca se testeaza, deci e posibil ca pana la 15 martie, cand va incepe productia de serie, sa mai apara ceva imbunatatiri. Pretul vehiculat este de 800 de euro bucata, dar toti iubitorii de FatBike spera ca va fi mai mic. Jantele vor fi fabricate in intregime in Italia, calitatea si performatele fiind responsabile de pretul ridicat. Oficialii firmei au afirmat ca procesul de fabricatie este foarte migalos si ca pot construi doar doua jante pe zi.

Sursa: BikeRumor

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.