Paris-Nice-2014

Duminică se dă startul cele de-a 72-a ediție a cursei Paris-Nice, competiție care, până la apariția Turului Down Under în calendarul World Tour, obișnuia să deschidă în mod oficial sezonul de ciclism.

Câștigătorul de anul trecut, Richie Porte (Sky), va merge în Tirenno-Adriatico, după ce Chris Froome a acuzat probleme la spate ce îl vor împiedica să participe în cursa din Italia. Astfel, Geraint Thomas ”moștenește” statutul de lider al celor de la Sky în Paris-Nice, britanicii pregătind un alt rutier pentru cursele pe etape.

Rutierii vor porni mâine din Mantes-La-Jolie, într-o etapă ce va avea finalul în aceeași localitate și în care sprinterii au prima șansă. Etapele de munte mediu domină ediția din acest an, un singur finish în cățărare fiind plasat în calea cicliștilor. Lipsa contratimpului și etapele fără munți înalți vor da șanse mai multor rutieri să lupte pentru victorie.

Parcours-Paris-Nice-2014

În ceea ce privește oamenii de clasament general, Vincenzo Nibali (Astana) este cel mai important nume ce va participa în Cursa Soarelui. Acesta va fi susținut de Jakob Fuglsang, Lieuwe Westra și Enrico Gasparotto. Precedenta participare a lui Nibali în Paris-Nice a fost în 2006 și s-a încheiat cu un loc 66 la general.

Campionul mondial pe șosea, Rui Costa (Lampre-Merida), este cotat ca principal favorit la victorie, traseul presărat cu cățărări de categoria a 3-a și a 2-a fiind unul ideal pentru portughez. Przemyslaw Niemiec poate fi și el o variantă pentru italieni la clasamentul general. 

Carlos Betancur (AG2R) a câștigat Turul Haut Var în urmă cu două săptămâni și va fi unul din liderii echipei franceze alături de Romain Bardet. Columbianul de 24 de ani se află la prima participare în Paris-Nice, în timp ce Bardet a terminat pe locul 27 la general anul trecut.

Cei de la BMC vor fi conduși de Tejay Van Garderen, americanul pregătindu-se pentru a fi liderul echipei în Turul Franței. Van Garderen a avut o evoluție excelentă în Turul Omanului, unde a fost al doilea la general după Froome, însă traseul fără cățărări lungi și etape de contratimp din Paris-Nice, s-ar putea să nu i se potrivească foarte bine. Peter Stetina, Peter Velits și Amael Moinard vor fi alături de american pe cățărări.

Sylvain Chavanel a trecut la IAM și îi va conduce pe elvețieni în Cursa Soarelui. Chavanel are o istorie în această cursă, anul trecut terminând pe locul 5, în 2012 pe 8, în 2010 pe 13, în 2009 pe 3, iar în 2008 pe 9. Mathias Frank este varianta de rezervă a celor de la IAM.

Simon Gerrans (Orica GreenEDGE) este unul din favoriții principali în orice cursă cu profilul unei clasice. Cel puțin 4 etape au un astfel de profil în Paris-Nice 2014, iar dacă forma australianului a rămas la fel de bună ca în Turul Down Under, atunci acesta va fi greu de învins.

Katusha va merge pe mâna lui Simon Spilak, un rutier cu o evoluție ciudată în ultimii ani. Slovenul a avut prestații bune în cursele de o săptămână, însă nu i s-a acordat nici o șansă în marile tururi. În 2013, Spilak a încheiat pe locul 6 la general, iar în 2012 pe 4.

Sprinterii vor avea și ei cel puțin 3 oportunități de a se lupta pentru victorii de etapă. Nacer Bouhanni (FDJ), Moreno Hofland (Belkin), Tyler Farrar (Garmin), Alexander Kristoff (Katusha), Joaquin Rojas (Movistar), Tom Boonen (OP-QS), Matthew Goss (Orica GreenEDGE) și Brian Coquard (Europcar) sunt câțiva dintre sprinterii ce se vor lupta în primele 3 etape.

 

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.