Sram prezintă Guide - un nou model de frână disc 1

După ani de zile în care cei de la Sram au folosit doar frânele Avid, iată ca a sosit momentul să ne arate ceva nou. Numele noii frâne hidraulice pe disc este Guide, se foloseşte pentru Trail şi se fabrică în trei variante.

Noua serie Guide porneste de la zero, cu un design nou, tehnologie de vârf si multe functii utile. O alegere surprinzatoare a fost folosirea lichidului DOT in locul uleiului mineral. Opinia publica nu a primit prea bine aceasta alegere, dar se pare ca Sram au avut motivele lor. Alte noutati sunt tehnologiile Swinglink si TPC PLus, precum si un rezervor diferit.

Sram prezintă Guide - un nou model de frână disc 2

Cele trei modele poarta initialele R, RS si RSC. R inseamna Reach Adjust, S inseamna Swinglink, iar C este Contact Point Adjust. Reach Adjust este reglajul de apropiere al manetei de ghidon. Acest reglaj se face foarte usor printr-un surub aflat la capatul manetei. Prin rotirea sa, maneta se apropie sau se departeaza de ghidon pentru a o aduce in pozitia optima.

Sram prezintă Guide - un nou model de frână disc 3

Swinglink este un servomecanism ce impinge placutele spre disc. Cand se apasa maneta, placutele sunt impinse rapid spre disc pentru a initia franarea. Daca se continua apasarea, placutele se apropie de disc cu o viteza mai mica pentru a nu bloca roata si pentru a obtine un efect de modulatie. Este foarte similar cu sistemul Servowave de la Shimano. Swinglink ajuta la o oprire sigura si eficienta, micsorand riscul deraparilor si al cazaturilor in cap.

Sram prezintă Guide - un nou model de frână disc 4

Contact Point Adjustment este un reglaj ce apropie placutele de disc. Pe corpul manetei este integrata o rotita ce se poate actiona foarte usor. Cand este rotita, impinge putin lichid pe conducta, apropiind placutele de disc. Pe masura ce placutele se uzeaza, pot fi impinse cate putin pentru a pastra parametrii franarii.

TCP Plus (Timing Port Closure) inlocuieste vechiul sistem Taperbore de la Avid. TCP foloseste o serie de garnituri rezistente montate pe un piston perfect finisat. Acest sistem controleaza deschiderea dintre rezervor si conducta pentru a elibera cantitatea necesara de fluid. Include si o membrana numita Pure Bladder, ce impiedica patrunderea bulelor de aer in circuit. Datorita sistemului TCP, aerisirea franelor si schimbul de fluid se face mai usor decat inainte.

Sram prezintă Guide - un nou model de frână disc 5

Etrierul beneficiaza de o constructie uimitoare cu patru pistoane si doua tipuri de placuţe. Marimea celor patru placuţe este diferita, doua fiind de 14mm, iar celelalte doua de 16mm. Acest design dezvolta mai multa putere si o modulatie superioara. Se pot chiar folosi placuţe din materiale diferite pentru a le combina proprietatile si a obtine o franare superioara in orice conditii.

Sram prezintă Guide - un nou model de frână disc 6

Si discul este nou, se numeste Centerline si este oferit doar in varianta cu prindere in sase suruburi. Marimile disponibile sunt 140, 160, 180 si 200 milimetri. Sram afirma ca discurile Centerline sunt foarte silentioase si nu creeaza vibratii.

Sram prezintă Guide - un nou model de frână disc 7

Franele Guide vor fi puse la vanzare in luna iunie a acestui an.
Guide RSC este varful de gama ce include toate cele trei tehnologii, Reach Adjust, Swinglink si Contact Point Adjustment. Maneta se misca pe rulment, este compatibila cu matchMaker X si este disponibila in argintiu sau negru. Cantareste 375 de grame si costa 177 de euro.
Guide RS au doar Reach Adjust si Swinglink. Se livreaza doar in negru, costa 132 de euro si cantareste 380 de grame.
Guide R include doar reglaj de apropiere si se fabrica doar in culoarea neagra. Greutate 375 grame, pret 115 euro.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.