Frâne hidraulice şi alte inovaţii uimitoare de la Box 1

Este foarte greu şi chiar riscant să aduci o inovaţie în domeniul ciclismului. Majoritatea producătorilor îşi păstrează designul produselor, încercând doar să le diminueze greutatea. Nou înfiinţata firmă Box Components a decis să pornească pe un drum nou şi să producă componente deosebite şi inovatoare.

Cu putin timp in urma v-am prezentat schimbatorul de pinioanele si manetele fabricate de Box. Acum este randul franelor hidraulice sa ne uimeasca prin design. Usor-usor, cei de la Box vor sa produca un groupset complet, dar lanseaza piesele pe rand.

Frâne hidraulice şi alte inovaţii uimitoare de la Box 2

Cel mai interesant aspect al franelor Irene de la Box, este modalitatea de a departa si apropia maneta de ghidon. Toate celelalte firme folosesc pentru aceasta, o rotita sau un surub, ce se actioneaza cu mana sau cu o unealta. Metoda aleasa de Box nu este nici mai buna, nici mai rea, ci doar mai deosebita. Maneta franei este pare formata din doua parti, o maneta neagra si una portocalie. Maneta neagra este cea care actioneaza frana, parghia portocalie fiind reglajul de apropiere. Pentru a modifica distanta, parghia portocalie se deschide spre interior, moment in care maneta de frana se poate misca liber si se poate aseza in orice pozitie. Dupa ce maneta de frana e pozitionata dupa preferinta, parghia portocalie se inchide si frana isi recapata functionalitatea normala.

Frâne hidraulice şi alte inovaţii uimitoare de la Box 3

Unora le va placea acest design, altii il vor urî, dar nu putem nega ca functioneaza bine si ca e ceva cu totul nou. Si etrierele sunt ceva mai deosebite, deorece includ patru pistoane. Pentru o modulatie ideala cele patru pistoane sunt de dimensiuni diferite, doua de 14mm si doua de 17mm. Franele functioneaza cu fluid DOT si vor fi disponibile undeva la sfarsitul anului. Deocamdata nu s-a dezvaluit pretul si greutatea si e posibil ca pana in momentul punerii in vanzare, sa mai sufere mici modificari.

Frâne hidraulice şi alte inovaţii uimitoare de la Box 4

Schimbatorul de pinioane a ajuns la varianta finala, dar tot la finele anului va fi disponibil. Este compatibil cu schimbatoarele Shimano de 10 viteze si este construit din aluminiu prelucrat pe CNC si apoi anodizat.

Frâne hidraulice şi alte inovaţii uimitoare de la Box 5

O alta noutate oferita de Box, o reprezinta ghidoanele extra-groase. Daca ghidoanele de 31,8mm sunt numite over-size, cum se numesc oare cele de 35mm? Seria X de ghidoane de carbon de la Box este deja disponibila din aceasta primavara. Se produc trei modele, unul drept, unul ridicat 15mm si unul de 30mm, cu lungimi de 700, 760 sau 780mm. Ghidonul drept este inclinat spre spate cu 6 grade, cel de 15mm inaltime este inclinat cu 7 grade, iar cel ridicat la 30mm are o inclinatie de 9 grade. Pretul unui Box X Bar, indiferent de model, este de 139 de dolari.

Frâne hidraulice şi alte inovaţii uimitoare de la Box 6

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.