Kramon_Roubaix2014_recon_KRA7146-Version-2

Paris-Roubaix va lua startul mâine, pentru a 112-a oară, din Compiegne, orășel aflat la 85km de capitala Franței. 51,1km de drumuri cu piatră cubică împărțiți în 28 de sectoare îi așteaptă pe rutieri pe un traseu ce totalizează 257km. La fel ca și în ultimele ediții, principalii favoriți sunt Fabian Cancellara și Tom Boonen, rutieri care au împreună 7 victorii în Paris-Roubaix.

”Duminică va fi o mare luptă. A arătat că este pregătit, probabil mai pregătit decât crede lumea”, spunea Cancellara vineri, referindu-se la Boonen. ”Mi s-a întâmplat și mie să nu fiu la 100% din capacitate în Turul Flandrei, iar după o săptămână să fiu pregătit. Tom va fi la 100%. Cred asta și știu asta”.

Belgianul nu a avut un sezon de clasice reușit până acum, abandonând în E3 Harelbeke și terminând doar pe 7 în Flandra. ”M-am simțit bine primii 230km, simțeam că pot câștiga, dar în ultimele 30-40 de minute mi-am dat seama că condiția mea fizică nu era destul de bună. Cu toate acestea, am reușit să termin cursa onorabil, iar cu ajutorul acestei săptămâni de pauză cred că am ajuns la cea mai bună formă”, a declarat Boonen despre prestația sa din Turul Flandrei.

Cancellara ar putea intra definitiv în istorie cu o eventuală victorie mâine pentru că ar reuși ceea ce nimeni nu a mai făcut în ciclism: dubla Turul Flandrei – Paris-Roubaix doi an la rând și de 3 ori în carieră. Cu toate acestea, cel poreclit ”Spartacus” spune că nu are nici o presiune: ”Ceilalți nu ar trebui să fie atenți la mine. Omega Pharma are o echipă foarte puternică, cei de la Belkin vor trebui și ei să preia controlul cursei pentru că au un mare favorit, așa că vor trebui să își asume niște responsabilități, lucru ce nu l-au făcut până acum. Nu sunt principalul favorit. Sunt foarte mulți rutieri puternici. Anul acesta este o paletă largă de favoriți și de aceea lucrurile vor sta diferit”.

Echipa care va avea cel mai mult de pierdut va fi Omega Pharma – QuickStep. Niki Terpstra a câștigat Dwars door Vlaanderen, iar Guillaume Van Keirsbulck s-a impus în Driedaagse De Panne, dar cel mai important obiectiv al primăverii – Turul Flandrei – a fost ratat. ”Cea mai bună echipă de clasice din lume trebuie să câștige un monument. Nu mă interesează clasările pe podium.”, a spus Lefevere pentru Het Nieuwsblad. ”Am văzut o echipă puternică în Flandra și aceasta nu va dispărea până duminică. Vom fi pregătiți pentru Paris-Roubaix”.

Așteptând să le vină rândul, în spatele lui Boonen, stau nerăbdători Zdenek Stybar, care a impresionat anul trecut, și Niki Terpstra, locul 3 din 2013. Șansele lui Stybar de a se lupta pentru victorie au fost spulberate când s-a ciocnit de un spectator de pe margine, în timp ce se afla alături de Cancellara și Vanmarcke.

Johan Vansummeren (Garmin) va fi singurul rutier ce va lua startul în cursă, în afară de Boonen și Cancellara, care are în palmares o victorie în Paris-Roubaix. Belgianul va fi trimis în ”Iadul Nordului” în ciuda accidentului în care a fost implicat în Turul Flandrei.

Sep Vanmarcke este omul momentului ca formă, după o prestație foarte bună în Flandra, ce a demonstrat că locul 2 de anul trecut din Paris-Roubaix nu a fost obținut doar printr-o conjunctură. Belgianul a fost deja de două ori foarte aproape de a obține o victorie într-o clasică monument, dar oboseala acumulată l-a împiedicat de fiecare dată să se impună la sprint în fața unor rutieri pe care în condiții normale i-ar învinge. ”Știu că pot negocia mai bine finalurile acum. Sunt mai puternic. Să termini pe 2 nu este niciodată plăcut, dar sper ca duminică să îmi iau revanșa”.

Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Alexander Kristoff, Geraint Thomas, Boasson Hagen sau John Degenkolb sunt cicliști ce ar putea produce în orice moment o surpriză, iar acest lucru s-ar putea concretiza dacă vântul va bate puternic din față, ceea ce se preconizează pentru mâine. Vântul a jucat un rol important în victoria lui Stuart O’Grady din 2007, dar și în cea a lui Johan Vansummeren din 2011.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.