Recondiţionare pinioane pe filet 1

Pinioanele pe filet sunt de mult depăşite şi aproape nimeni nu se mai oboseşte să restaureze un set vechi. Preţul lor este destul de mic şi încă se găsesc de cumparat prin toate magazinele, dar există şi oameni foarte săraci ce nu îşi permit un set nou. Recondiţionarea acestor pinioane este simplă şi se poate face de către orice, într-un timp scurt şi fără scule speciale.

Grupul de pinioane treuie sa fie montat pe o roata, nu se pot demonta altfel. Intai se curata exteriorul, cu o perie de sarma, apoi cu una de plastic si la urma cu carpa. Dupa caz, se aplica substante degresante. Sunt necesare doar trei unelte: ciocan, dorn si surubelnita. In plus e nevoie de o carpa curata si vaselina.

Dupa ce curatati bine pinioanele o sa vedeti pe inelul de strangere doua gaurele. Roata se fixeaza bine, intre perete si podea si se tine cu talpa. Se aseaza dornul in gaura din dreapta si se bate cu ciocanul, dezfiletand inelul in sens orar. Daca nu aveti indemanare tineti dornul cu un patent, pentru a va feri degetele de ciocan. De obicei e suficienta o lovitura puternica si precisa pentru a desface inelul. Daca nu merge din prima, continuati sa loviti fara mila, nu se va strica nimic.

Recondiţionare pinioane pe filet 2

Inelul de strangere se dezfileteaza complet cu varful surubelnitei si se scoate de pe pinioane. Dedesubt veti devea primul rand de bile. Sa nu cumva sa ridicati de pinioane! Roata se va pastra in pozitie orizontala pentru a evita caderea (si pierderea) bilutelor.

Recondiţionare pinioane pe filet 3

Asezati o carpa mare deasupra, tineti-o cu mana peste pinioane, si intoarceti roata. Pinioanele si bilutele vor cadea pe carpa unde vor sta in siguranta. Uneori mai raman bile lipite si pe partea fixa de pe butuc, fiti atenti sa nu le pierdeti.

Recondiţionare pinioane pe filet 4

Partea fixa ce se infileteaza pe butuc, are doi clicheti fixati cu o siguranta subtire din sarma otelita. La modelele mai vechi aceasta siguranta era inlocuita cu doua tablite elastice sau cu doua arcusoare ce impingeau clichetii spre exterior. Montarea clichetilor era foarte dificila la acele modele, comparativ cu versiunile noi. Cu varful surubelnitei, scoateti usor siguranta si clichetii. Stergeti-i si montati-i la loc cu grija, fara a indoi siguranta.  Apoi intindeti un strat subtire de vaselina pe calea de rulare de la baza piesei. Acolo se va aseza primul rand de bilute. Nu va grabiti, asezati cu grija toate bilutele, una cate una.

Recondiţionare pinioane pe filet 5

Urmatorul rand de bile se aseaza pe calea de rulare situata pe grupul de pinioane. Pe clicheti sa nu puneti vaselina, doar putin ulei. Roata se aseaza pe o suprafata plana, masa, podea sau chiar pe genunchi. Luati pinioanele cu ambele maini si introduceti-le usor peste partea fixa de pe butuc. In timp ce la introduceti, rotiti-le usor spre stanga. Verificati daca nu a cazut nici o bila si daca pinioanele se invart liber.

Recondiţionare pinioane pe filet 6

Pe buza de sub filet veti gasi vreo patru saibe, una mai groasa si trei foarte subtiri. Daca pinioanele au joc, inlaturati una dintre saibele subtiri. La final se infileteaza inelul de strangere. Se invarte spre stanga pana prinde filetul, apoi se continua infiletarea pana la capat. Pentru o fixare sigura trebuie batut cu dornul si ciocanul. Verificati daca pinioanele se invart usor si daca au joc. Daca se invart prea greu puneti inapoi saiba scoasa, iar daca au joc mai eliminati o saiba.

Recondiţionare pinioane pe filet 7

2 COMMENTS

  1. Asa-zisa siguranta este defapt arcul care actioneaza clichetii si-n acelasi timp nu le permite sa cada din locasele lor.
    La vechile modele arcurile erau din tabla subtire de alama elastica cu un piciorus care intra intr-o gaura fara sa aiba vreo sansa sa iasa de acolo; ca dealtfel si clichetii.
    La acest gen de casete ambele randuri de bilute se pot aseza chiar in caseta pe caile de rulare, deoarece la montaj, clichetii iesiti in exterior sub presiunea arcului, nu vor ajunge la bilutele puse pe calea de rulare de la baza casetei, diametrul acesteia fiind mult mai mare.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.