AmstelGoldRace

Cicliștii nu au răgaz de Paște, prima cursă din seria clasicelor din Ardeni – Amstel Gold Race – fiind programată chiar duminică. Urmează Fleche Wallone pe 23 aprilie și Liege-Bastogne-Liege pe 27 aprilie.

Nu mai puțin de 34 de cățărări, cu un total de 4000m diferență de nivel, îi așteptă pe rutieri în cursa ce se desfășoară în sudul Olandei, în regiunea Limburg. Va fi cea de-a doua ediție de Amtel Gold Race ce nu se va încheia pe Cauberg, ci 2km mai departe, în Valkenburg. Câștigătorul de anul trecut, Roman Kreuziger, a reușit să își mențină avansul luat pe Cauberg până la final, însă anul acesta, cei 2km de plat ar putea aduce la final un grup numeros de rutieri. 

Alejandro Valverde (Movistar) este cotat ca principal favorit prin prisma formei excelente din acest debut de sezon, dar și datorită istoricului său în clasicele ardeneze (3 victorii și un total de 8 clasări pe podium). Liderul celor de la Movistar a câștigat în acest an Roma Maxima, Turul Murciei, GP Miguel Indurain, 3 etape și clasamentul general în Turul Andaluziei, la care se adaugă o clasare pe podium în Strade Bianche. 

Kwiatkowski

Michal Kwiatkowski (Omega Pharma – QuickStep) este noua senzație din plutonul profesionist. Polonezul este coleg de generație cu Peter Sagan și, la fel ca acesta, se descurcă pe orice fel de traseu. Anul trecut a participat atât în clasicele pe pavate, cât și în cele din Ardeni, terminând pe 40 în Turul Flandrei, pe 4 în Amstel și pe 5 în Fleche Wallone. Anul acesta l-a învins pe Contador în Turul Algarve, a câștigat Strade Bianche în fața lui Sagan și a încheiat pe 2 Turul Țării Bascilor.

Gilbert

Philippe Gilbert (BMC) a arătat semne de revenire la forma din 2011, odată cu victoria din La Fleche Brabanconne, însă problema belgianului este că acolo nu i-a înfruntat pe Valverde, Kwiatkowski sau Gerrans. Gilbert este unul dintre cei doi rutieri care au reușit să câștige cele 3 clasice din Ardeni în același an, celălalt fiind Davide Rebellin care va reveni duminică în Amstel Gold Race, după 5 ani de absență. 

Gerrans

Simon Gerrans (Orica GreenEDGE) a fost al treilea anul trecut în Amstel și a câștigat la începutul sezonului acesta Turul Down Under. Australianul este un specialist al clasicelor, însă nu a reușit să se impună niciodată în Ardeni, cea mai importană victorie din carieră fiind cea din Milano – San Remo 2012. Michael Matthews, Simon Clarke sau Michael Albasini sunt variante de rezervă pe care Orica le poate folosi în cazul în care Gerrans nu se simte bine.

Purito

Joaquim Rodriguez (Katusha) a avut un început de sezon liniștit, însă perioada clasicelor este cea în care spaniolul apare în prim-plan. Daniel Moreno, învingătorul din Fleche Wallone 2013, va fi alături de Rodriguez în echipa celor de la Katusha și ar putea prelua oricând rolul de lider al echipei.

Diferențe de valoare din plutonul profesionist între specialiștii clasicelor și ceilalți rutieri nu mai sunt atât de mari precum în anii trecuți, lucru ce s-a observat și în clasicele pe pavate. Astfel, tactica va juca un rol important în aceste curse, iar rutieri precum Rui Costa, Tom Jelte Slagter,  Daniel Martin, Vincenzo Nibali sau Damiano Cunego ar putea să se impună duminică.

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.