Recondiţionare etrier mecanic Shimano 01

Frânele mecanice pe disc de la Shimano sunt foarte populare, deoarece au preţ mic şi performanţe bune. Multe biciclete ieftine sunt echipate cu acest model şi fiecare posesor ar trebui să ştie să le schimbe plăcuţele şi să le facă o minimă servisare.

Intai se elibereaza cablul de frana si etrierul se demonteaza de pe cadru. Modul de fixare al placuţelor este cam dezamagitor si ar fi cel mai mare minus al acestor frane. Placuţele sunt fixate de o agrafa metalica ce se introduce prin gaurile dedicate apoi se indoie la capat. Pentru demontare capatul trebuie indreptat cu ajutorul unui patent. Operatiunea nu este grea dar cere oarece forta si indemanare. Nu stiu de cate ori poate fi indoita acea agafa inainte de a se rupe…

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 02

Agrafa se scoate cu ajutorul unui patent.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 03

Placuţele sunt prinse intr-o clema metalica ce are rolul de a le tine departate. Clema se poate indoi usor, dar nu va faceti griji, un set de placuţe noi include si clema respectiva.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 04

Daca etrierul este curat si functioneaza ireprosabil, montati in loc placuţele noi si gata! Daca vreti sa-l reconditionati complet urmariti in continuare. Cu o surubelnita subtire se scoate siguranta elastica de pe surubul de reglaj. Aveti grija, deoarece siguranta si saiba de dedesubt pot sa sară.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 05

Se scoate din etrier suportul placuţei exterioare. La piesa de faţă surubul de reglaj era ruginit si nu se invartea deloc. Am prins piesa in menghina, am aplicat spray degripant si l-am fortat cu un inbus de 3mm. A fost nevoie de mai multe jeturi de spray si de multa forta ca surubul sa-si dea drumul. Atentie, are filet invers!

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 06

Se demonteaza carcasa exterioara a etrierului. E nevoie de o cheie Torx T25 pentru a dezfileta cele doua suruburi. Si acestea erau intepenite bine, asa ca dupa ce le-am scos, le-am curatat filetul cu filiera.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 07

Dupa indepartarea carcasei se ajunge la pistonul ce impinge placuţa mobila. Se aduna multa mizerie acolo si in timp poate duce la blocarea pistonului.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 08

Deasupra pistonului este o saiba fixata de o siguranta elastica numita tehnic inel Seeger de alezaj. Pentru indepartarea ei e nevoie de un cleste special, dar se poate face si cu doua surubelnite subtiri.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 09

Scoateti incet si cu grija siguranta, saiba si arcul de dedesubt.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 10

Scoateti pistonul si ajungeti la mecanismul de impingere. Cele trei bile stau pe trei adancituri in forma de lacrima. Cand cablul trage de mecanism, acesta se invarte si impinge bilele spre capatul adanciturilor. Bilele se ridica si imping pistonul spre exterior, ce impinge la randul lui placuţa spre disc.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 11

Se curata totul bine, se unge cu putina vaselina si se monteaza la loc.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 12

Se aseaza bilele si pistonul la locul lor, se introduce arcul si deasupra se tine apasata saiba, in timp ce cu clestele special se introduce fortat inelul Seeger in locasul lui.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 13

Se introduce in carcasa suportul placutei exterioare si se fixeaza siguranta elastica.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 14

Se monteaza carcasa cu cele doua suruburi. Se ung filetele cu vaselina pentru a evita griparea lor.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 15

Placuţele de frana se aseaza cu grija in clema metalica.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 16

“Furcile” clemei trebuie sa se aseze pefect de o parte si de alta a placuţelor.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 17

Placuţele si clema se introduc impreuna in etrier, cu urechile gaurite spre interior.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 18

Se introduce agrafa avand grija sa treaca prin urechile placutelor si a clemei. Dupe ce se introduce complet, capatul trebuie indoit cu patentul.

Recondiţionare etrier mecanic Shimano 19

3 COMMENTS

  1. Am ”îndoit” agrafele alea de vreo 5 ori până acum, trecând prin vreo 3-4 seturi de plăcuţe şi un incident cu ulei de furcă. Deci, ţin de minim 5 ori 😀

    Când s-o rupe, merge înlocuită cu un şurub M3x30 cu piuliţă autoblocantă.
    Dar, Luciane, ce-i recondiţionat la el? Că-i lafel de urât la final ca la început! 😛

  2. Agrafele se gasesc la magazine cu suruburi ,gen Rocast.Se numesc “Splint despicat” si sunt pe dimensiuni…

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.