Effigear - o cutie de viteze simplă şi eficientă 1

Effigear este o cutie de viteze creată de o companie franceză. La dezvoltarea ei s-a lucrat aproape şase ani, timp în care s-au testat multe prototipuri, s-au experimentat materiale noi şi s-a încercat obţinerea unui produs superior.

Frumusetea acestui Gerabox consta in simplitate. In interiorul cutiei se afla doua seturi de cate noua pinioane ce se pot cupla doua cate doua. Effigear contine trei axuri: axul pedalierului si inca doua axe pe care se afla montate cate noua pinioane. Functionarea este simpla si eficienta, la fiecare schimbare de viteza se cuplandu-se cate o pereche de pinioane. E ca si cum am avea o bicicleta normala cu noua pinioane si noua foi, dar la care se pot cupla doar foaia si pinionul corespondent.

Effigear - o cutie de viteze simplă şi eficientă 2

Intre prima si a noua viteza este un raport de 444%, ceea ce corespunde cu o transmisie 2×9 cu foi de 24-36 si pinioane de 11-34. Pentru cei ce practica downhill-ul, cutia se poate modifica, eliminandu-se unul, doua sau chiar trei pinioane. Astfel Effigear poate fi convertita fara dificultate intre 6 si 9 viteze. La 8 viteze raportul este de 360%, la 7 viteze avem 300%, iar la 6 viteze este o ratie de 260%.

Desi pare masiva si grea, Effigear are aproape aceeasi greutate cu un sistem clasic de pinioane multiple si schimbatoare. Sistemul complet cantareste 2640 de grame, in timp ce un groupset de top de 2×9 este cu doar cateva zeci de grame mai usor. Maneta schimbatoare vine in trei variante: un model trigger, un model rotativ secvential si un model rotativ liniar ce permite o schimbare mult mai rapida a vitezelor.

Effigear - o cutie de viteze simplă şi eficientă 3

Un mare avantaj al acestor modele de Gearbox il constituie amplasamentul lor in zona monoblocului. Aceasta pozitionare muta centrul de greutate in cea mai favorabila pozitie, echilibrand bicicleta si facand-o mult mai manevrabila. In plus, elementele transmisiei sunt ferite de obstacolele de pe traseu, Effigear find practic imuna la crengi, pietre, noroi si nisip.

Effigear - o cutie de viteze simplă şi eficientă 8

Pentru a elimina cat mai mult mentenanta si a-i prelungi durata de viata, transmisia se face printr-o curea dintata in loc de lant. Butucul spate este special conceput pentru aceasta transmisie, fiind unul de tip FixedGear. Butucul include suport pentru disc cu sase suruburi, iar canelurile si filetul pentru pinion fac parte din corpul lui. Aceste inovatii fac din Effigear una dintre cele mai fiabile transmisii, ce nu are nevoie de reglaje, intretinere, gresare si care poate sa functioneze timp indelungat in orice conditii.

Effigear - o cutie de viteze simplă şi eficientă 5

Alte avantaje sunt posibilitatea de a schimba vitezele in orice situatie, in sarcina sau de pe loc. Monoblocul e amplasat mult deasupra solului, ceea ce-l fereste de eventualele lovituri. Toate axurile se invart pe rulmenti sigilati. Pinioanele si cureaua se uzeaza foarte greu. Angrenajul include un sistem cu clicheti ce beneficiaza de 48 puncte de cuplare.

Effigear - o cutie de viteze simplă şi eficientă 7

Dezavantajul principal al Effigear este faptul ca nu se poate monta pe orice cadru. La fel ca la alte multe alte cutii de viteze si pentru aceasta e nevoie de un cadru special conceput, care bineinteles costa mai mult. Pentru practicantii de XC s-ar putea sa nu para prea atragatoare, dar pentru Downhill, Freeride si Enduro este ideala.

Effigear - o cutie de viteze simplă şi eficientă 4

Popularitatea acestor transmisii inca este scazuta si putini producatori au decis sa fabrice cadre dedicate. Cateva dintre firmele ce folosesc destul de des Gearbox-uri sunt Nicolai si Cavalerie. Modelul Falcon de la Cavalerie, include o astfel de transmisie, alaturi de alte atribute specifice disciplinelor de downhill. Suspensia spate este de 200mm, iar datorita geometriei speciale, efectul de bob este inexistent. Dropout-urile demontabile permit montarea curelei si tensionarea ei fara a fi nevoie de un intinzator. Falcon cantareste 16,7kg, iar un model similar, Squirrel are 15,8kg. Nicolai ION DH este tot pe acolo cu o greutate de 16,9kg.

Effigear - o cutie de viteze simplă şi eficientă 6

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.